Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O mehkobi mesa

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 26. 07. 2023 / 08:34
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 13:13
O mehkobi mesa
Mojca Koman. FOTO: Arhiv Družina

O mehkobi mesa

Glede mesa je tako: kar je mehko, je navadno precej drago, kar je bolj poceni, je mastno ter z več veziva in manj okusno, in kar ni z večjim deležem maščobe, je precej pusto in trdo. Z nekaj znanja in izkušenj lahko to trditev hitro ovržemo.

Izbrala sem kos goleni s kostjo, ki mu poznavalci rečejo z italijanskim imenom osso bucco. Gre za kos s precej veziva, kar zahteva daljši čas peke ali kuhe, pa še to ni zagotovilo za mehkobo. A sem uspela speči meso, ki je bilo mehko in sila okusno, mastno omako pa sem nato ohladila, ji odstranila maščobo in bogato začinjeno omako uporabila kasneje kot jušno osnovo. Kos goleni je poceni kos govedine, sodi v slabšo kategorijo, in res ni najbolj cenjen del, ki ga dobimo pri mesarju.

Za drugo jed sem izbrala kos svinjskega plečeta. Podoben kos bi bil tudi iz stegna, ki ga maščoba ne zaščiti in zato pečeni koščki hitro postanejo suhi, pusti. Tu so v sladko kisli omaki, ki je nekaj posebnega. Tole jed moji otroci obožujejo, nekoliko prirejen recept je iz otroške kuharske knjige Kuhati znam in je navadno na jedilniku, ko kuhajo sami.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh