Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj se bo dogajalo na Brezjah ob 210. obletnici nastanka milostne podobe Marije Pomagaj?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 23. 05. 2024 / 09:00
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2024 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj se bo dogajalo na Brezjah ob 210. obletnici nastanka milostne podobe Marije Pomagaj?
V letošnjem letu obhajamo 210. obletnico nastanka podobe Marije Pomagaj. FOTO: Arhiv Družine

Kaj se bo dogajalo na Brezjah ob 210. obletnici nastanka milostne podobe Marije Pomagaj?

V petek, 24. maja, obhajamo slovesni praznik Marije Pomagaj, zavetnice Slovencev. Za Slovensko Marijino narodno svetišče je to osrednji praznik. Letos se spominjamo 210. obletnice nastanka milostne podobe Marije Pomagaj.

Kapelico v cerkvici svetega Vida je slikar Leopold Layer poslikal leta 1814 in na steno zapisal: Leopold Layer naslikal leta 1814 po zaobljubi. Po izročilu je istega leta naslikal tudi milostno podobo Marije Pomagaj.

Marija Pomočnica kristjanov - Marija Pomagaj. FOTO: Janez Kotar

Marija je s svojo materinsko navzočnostjo močno vplivala na zgodovino slovenskega naroda in na življenje slovenskega človeka. Zato se v letošnjem letu z veliko zahvalo spominjamo 210-letnice nastanka milostne podobe Marije Pomagaj. Ob tej priložnosti na Brezjah v četrtek in petek pripravljajo slovesen program. 

Večer slovenskih krščanskih izročil 

Danes, na predvečer praznika Marije Pomagaj, se bodo v baziliki tradicionalno zbrali verniki ob večeru slovenskih krščanskih izročil. Slovesno somaševanje bo vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Lani je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO:  Janez Kotar 

Že 48 let se Slovenci v domovini in po svetu tako na predvečer praznika Marije Pomočnice oziroma Marije Pomagaj povežejo v molitvi in sveti maši. Na ta večer se priporočajo Kraljici Slovencev, ki jo prosijo, da varuje slovenski narod in slovensko narodno izročilo. »V nemirnih časih, ki smo jim priče, je potrebno še toliko bolj moliti za utrditev krščanskih korenin našega naroda,« so zapisali na spletni strani Slovenskega Marijinega narodnega svetišča.

Po sveti maši procesija s podobo Marije Pomagaj

Večer slovenskih krščanskih izročil je povezan tudi z vsakoletnim romanjem sodelavcev, prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Večer bodo ob 19.30 začeli z molitvijo rožnega venca in nadaljevali s sveto mašo ob 20. uri. Po sveti maši bo prva letošnja procesija s podobo Marije Pomagaj po vasi. Pospremili jo bodo s svečkami ter petimi litanijami. Sledilo bo celonočno bdenje pred milostno podobo Marije Pomagaj.

FOTO: Janez Kotar 

Petkovo slovesno mašo bo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik

Ob jutrišnjem prazniku bo ob 10. uri slovesna sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. Anton Jamnik. Svete maše bodo potekale še ob 7., 8.30, 11.30, 16. in 18. uri.

Ob 19. uri pa bodo obhajanje slovesnega praznika zaključili že s 5. prireditvijo »Marija prečista, vseh milosti vir«, ki se bo odvijala na trgu pred baziliko. Z besedo in pesmijo bodo sklenili venček v zahvalo Mariji Pomagaj, za vse milosti in blagoslove, ki jih prejemamo po Njeni priprošnji. Slovesnost bodo obogatili tudi številni slovenski glasbeniki, kot so: Domen Kljun, Manca Špik, Marko Vozelj, Modrijani, Pritrkovalci, Kvintet Dori, Vesele Štajerke in Vokalna skupina Krila in Otroško-mladinski pevski zbor Spominčice. Prireditev bosta povezovala Bernarda Žarn in Jure Sešek.

Lani je bila med nastopajočimi pevka Nina Pušlar. FOTO: Janez Kotar

V soboto romanje po rožnovenski poti 

V soboto, 25. maja, bo potekalo majsko romanje po Rožnovenski poti. Začelo se bo s sveto mašo ob 8.30 v baziliki Marije Pomagaj. Zatem se bodo romarji zbrali ob spomeniku papeža Janeza Pavla II. Na pot, dolgo 12 kilometrov, se bodo podali ne glede na vremenske razmere. Vsebina programa je obsežna, zato se bodo na Brezje vrnili po 15. uri. Poskrbljeno bo tudi za okrepčilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh