Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20. vseslovensko romanje gasilcev in gasilk na Brezje [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 05. 05. 2024 / 08:32
Oznake: Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2024 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
20. vseslovensko romanje gasilcev in gasilk na Brezje [FOTO]
Na Brezjah se je zbralo več kot dvesto gasilk in gasilcev iz vse Slovenije. FOTO: Jože Potrpin

20. vseslovensko romanje gasilcev in gasilk na Brezje [FOTO]

V soboto, 4. maja, je godoval sveti Florijan, eden najbolj priljubljenih »ljudskih« svetnikov, zavetnik proti požarom in povodnjim, zavetnik gasilcev, praznovali pa smo tudi mednarodni dan gasilcev.

Podoba svetnika, kako z vrčem vode gasi ogenj, v Sloveniji znova krasi številne domove gasilcev. V marsikateri župniji so bile gasilske maše, na krajevni ali občinski ravni raznovrstne prireditve.

Osrednje srečanje gasilcev je bilo že dvajsetič na Brezjah. FOTO: Jože Potrpin

V zahvalo in priprošnjo

Tega dne ali prvo soboto po njegovem godu na pobudo GZ Radovljica in takratnega gvardijana in rektorja bazilike p. Cirila A. Božiča od leta 2000 z nekaj prekinitvami pri Mariji Pomagaj na Brezjah PGD Brezje skupaj s frančiškanskim samostanom organizira vseslovensko romanje gasilcev. Letos je bilo jubilejno, že dvajseto po vrsti. V zahvalo in priprošnjo za božje varstvo in pomoč. Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje pa so zapisali: »Ob tem prazniku se gasilcem zahvaljujemo za njihovo predanost, sočutje, skrb, pogum in nesebično delovanje.«

Skupinska fotografija je bila tokrat čisto zares gasilska. FOTO: Jože Potrpin

Slovesno in delovno

Na Brezjah je bilo praznovanje še posebej slovesno ob hkratnem slavnostnem prevzemu novega gasilska vozila PGD Brezje in vaje članic GZ Gorenjske pri objektu podjetja Vipi. Zares praznik, saj so se v teh letih stkale prave prijateljske vezi med gasilci iz različnih društev oz. koncev Slovenije. Tokrat se jih je zbralo več kot dvesto iz devetindvajsetih društev.

Del srečanja je bila tudi vaja članic GZ Gorenjske. FOTO: Jože Potrpin

Slovesnost se je pričela z odhodom gasilk in gasilcev v ešalonu izpred gasilskega doma Brezje do bazilike Marije Pomagaj. Somaševanje rektorja bazilike dr. p. Roberta Bahčiča, Pavleta Juhanta in župnika-gasilca Zgornje Kungote Cirila Kocbeka je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ta se je na srečanje pripeljal z gasilskim avtom GZ Ruše. Spremljal ga je pribočnik predsednika Gasilske zveze Slovenije, Sašo Komes.

Po prošnjah za vse potrebe so zmolili molitev k svetemu Florijanu, po maši pa je pred baziliko nadškof Cvikl blagoslovil vozila in gasilce, nakar je sledil odhod zopet v ešalonu h gasilskem domu, kjer se je odvil prevzem in blagoslov novega gasilskega vozila z družabnim srečanjem.

Blagoslov novega gasilskega vozila. FOTO: Jože Potrpin

Upanje na boljši svet

V uvodu v mašo je navzoče pozdravil glavni organizator srečanja Metod Gaber, član PGD Brezje: »Obhajamo sveto mašo ob dvajsetem romanju gasilcev k Mariji Pomagaj na Brezje. V tem času smo doživeli marsikaj; od slabih do dobrih trenutkov, dogajale so se spremembe včasih na slabše, na srečo pa večinoma na boljše.

Dokler bodo v tem norem svetu še vedno obstajali ljudje, ki so drugemu pripravljeni nesebično pomagati, obstaja upanje na boljši svet. (Metod Gaber)

Vem pa, da se v tem času v ničemer ni spremenilo naše poslanstvo: pomagati vsem, ki potrebujejo našo pomoč, ne glede na status, versko, rasno pripadnost ali svetovni nazor. V tem smo gasilci posebni. In kaj nam največ pomeni? Ne denar, ne ostale materialne stvari, ampak en preprost hvala oz. izraz hvaležnosti v očeh ljudi, ki si jim pomagal. Dokler bodo v tem norem svetu še vedno obstajali ljudje, ki so drugemu pripravljeni nesebično pomagati, obstaja upanje na boljši svet.«

Gasilke in gasilci so skoraj povsem napolnili brezjansko baziliko. FOTO: Jože Potrpin

Zahvala za požrtvovalno služenje

Nadškof Cvikl je v pridigi najprej spregovoril o dnevnem evangeliju, zatem o liku zavetnika gasilcev, svetniku mučencu, sv. Florijanu, ob koncu pa se je gasilkam in gasilcem zahvalil za njihovo požrtvovalno delo. Brez njihovega hitrega posredovanja bi se marsikaj končalo z veliko hujšimi posledicami in veliko bolj tragično.

»Predvsem hvala za vašo pripravljenost pomagati.« FOTO: Jože Potrpin

Kot je poudaril, »pomen vaše službe se kaže tudi, ko se kdaj zgodi, da ste zaradi požrtvovalnosti na robu svojih moči. Takrat se v zadregi vsi sprašujemo, kdo bi lahko stopil na vaše mesto in vas kompetentno nadomestil.

Prosimo, naj vas dobri Bog po priprošnji Marije Pomagaj spremlja pri vašem težkem, odgovornem in večkrat tudi nevarnem delu. (Alojzij Cvikl)

Prav je, da se vam danes, na tem mestu; tu, v slovenskem narodnem svetišču, pri Mariji pomagaj, zahvalim za to vaše požrtvovalno služenje, predvsem, da na prvo mesto postavljate človeka v stiski.
Hvala vam, da opazite človeka, ki trpi, ki se znajde v težavah, in predvsem hvala za vašo pripravljenost pomagati. Skupaj z vami vsi prosimo, naj vas dobri Bog po priprošnji Marije Pomagaj spremlja pri vašem težkem, odgovornem in večkrat tudi nevarnem delu.«

Več fotoutrinkov si oglejte v galeriji Jožeta Potrpina:

Nalaganje
Nazaj na vrh