Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V soboto že 20. romanje gasilcev na Brezje

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 03. 05. 2024 / 08:00
Oznake: Slovenija, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2024 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
V soboto že 20. romanje gasilcev na Brezje
Tradicionalno vseslovensko romanje gasilcev na Brezje. FOTO: Jakob Remar

V soboto že 20. romanje gasilcev na Brezje

Na praznik svetega Florijana, v soboto, 4. maja, bodo gasilke in gasilci iz vse Slovenije letos že 20. leto romali k Mariji Pomagaj na Brezje. Somaševanje bo ob 15. uri vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Pred romanjem in jubilejnim srečanjem smo h kratkemu pogovoru povabili Metoda Gabra iz PGD Brezje na Gorenjskem.

Prostovoljno gasilsko društvo Brezje na Gorenjskem je društvo prve kategorije v sklopu Gasilske zveze Radovljica, v kateri deluje 13 prostovoljnih in industrijsko prostovoljno gasilsko društvo. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1949, tako da letos praznuje 75-letnico obstoja. 

Kakšna je vloga brezjanskih gasilcev pri tem dogodku?

Vseslovensko romanje gasilcev se je razvilo iz želje, da bi na Brezjah organizirali mašo za gasilce iz GZ Radovljica. P. Ciril A. Božič, ki je bil takrat gvardijan in rektor bazilike na Brezjah, pa je bil pobudnik, da bi bilo to vseslovensko romanje gasilcev. To je bilo leta 2000 in tako se gasilci (s krajšo prekinitvijo) srečujejo še danes, ko je na vrsti že dvajseto romanje.

FOTO: Jakob Remar

Patri iz Frančiškanskega samostana na Brezjah poskrbijo za organizacijo maše in pridobijo mašnika, naše društvo pa vedno poskrbi za vabila, ki jih pošljemo na vsa gasilska društva v Sloveniji in za druženje po sveti maši, nam pove Metod Gaber iz PGD Brezje, ki smo mu pred sobotnim dogodkom zastavili še nekaj kratkih vprašanj.

Bi lahko temu dnevu rekli kar praznik gasilcev?

Za nas je to kar delovni dan, ker je treba vse pripraviti. Letošnji bo pa še posebej delaven in slovesen, ker obeležujemo 20. romanje, prevzemamo novo gasilsko vozilo ter organiziramo prikazano vajo članic GZ Gorenjske. Tako bo letos poskrbljeno za »sveto« in »posvetno«. Lahko rečemo, da je to res praznik gasilcev, saj so se v teh letih stkale prave prijateljske vezi med gasilci, ki prihajajo z različnih koncev Slovenije.

Škof Franc Šuštar med blagoslovom. FOTO: Jakob Remar

So v gasilsko društvo Brezje vključene tudi predstavnice nežnejšega spola? 

Seveda je društvo v tem času imelo padce in vzpone, lahko pa z veseljem povem, da nam je v zadnjih letih uspelo v društvo končno pripeljati tudi predstavnice nežnejšega spola, ki so se aktivno vključile v delo društva. Tako bo v soboto poleg slovesnega prevzema novega gasilskega vozila tudi prikazana vaja članic iz Gasilske zveze Gorenjske.

Koliko intervencij imate povprečno na Brezjah? Ste imeli kdaj intervencijo ravno na god sv. Florijana? 

Kot sem omenil, je naše društvo nižje kategorije, tako da k sreči nimamo prav veliko intervencij. Letno se jih nabere med 10 in 15. Žal pa ugotavljamo, da se število povečuje zaradi vse obsežnejših in pogostejših vremenskih ujm. Takih posredovanj je že krepko več kot polovica.

FOTO: Jakob Remar 

Ravno na god sv. Florijana mislim, da še nismo imeli intervencije, smo pa leta 2006 imeli ravno na dan romanja požar na transformatorski postaji, tako da so naši člani odšli na intervencijo neposredno s prireditve.

Zakaj menite, da je pomembno, da se gasilci udeležujete romanj?

Naše poslanstvo je pomagati vsem, ki potrebujejo pomoč, ne glede na to, ali je to človek ali žival, kristjan ali musliman, reven ali bogat. V bistvu živimo Jezusov nauk.

Vsako posredovanje tudi za gasilce pomeni tveganje. Nikoli ne moremo biti prepričani, da se bomo domov vrnili živi in zdravi. Priča smo težkim situacijam, ko se nekomu v sekundi spremeni življenje. Take stvari hočeš nočeš pustijo posledice tudi na nas. Zato so taka romanja za verne gasilce pomembna, saj se tako zahvalimo za Božje varstvo in prosimo za moč, da bi svoje poslanstvo opravljali dobro, ponosno in dostojanstveno.

Želim si, da bi vsi gasilci še naprej ponosno opravljali plemenito delo in s tem pokazali, da v tem norem svetu vedno obstajajo ljudje, ki so se nesebično pripravljeni razdajati za druge. (Metod Gaber)

Kakšna je udeležba na romanju in pri maši?

Romanja se je v začetku udeleževalo kar veliko gasilcev iz celotne Slovenije. Bližali smo se že številki 400. Po krajši prekinitvi in seveda pandemiji pa je število udeležencev upadlo. Razlog je tudi, da se je število gasilskih maš po celi Sloveniji zelo povečalo. Kljub temu se število spet počasi povečuje. Lani se nas je zbralo 140.

Romanja na Brezje in svete maše se udeležujejo gasilci iz vse Slovenije. FOTO: Jakob Remar

Kaj vam osebno predstavlja romanje? 

Kot članu PGD Brezje na Gorenjskem, v kraju, kjer je doma Marija Pomagaj, mi to romanje pomeni predvsem zahvalo in priprošnjo Mariji Pomagaj za Božje varstvo. In seveda tkanje novih vezi s prijatelji iz vse Slovenije.

Kupi v trgovini

Mary Help of Christians at Brezje
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh