Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ob Gospodovem molku ne izgubimo upanja!'

Objava: 15. 09. 2011 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ob Gospodovem molku ne izgubimo upanja!'

Papež Benedikt XVI. je včerajšnjo splošno avdienco posvetil Psalmu 22, molitvi smrti in življenja.

Papež Benedikt XVI. je vernike pozval, naj ob trpljenju in navidezni odsotnosti Boga nikoli ne izgubijo upanja. Trpljenje in smrt ne pomenita konca, Bog človeka nikoli ne zapusti, je papež pojasnil okoli osem tisoč zbranim vernikom v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco v vatikanski avli Pavla VI., kamor je s helikopterjem priletel iz svoje letne rezidence v Castelgandolfu. Pomembno je predvsem, je dejal sveti oče, da z molitvijo ne prenehamo trkati na njegova vrata, da ga nikoli ne prenehamo klicati.

Papež je ob tem spomnil na Jezusov klic s križa, 'Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?' iz Psalma 22. Klic odseva v psalmu izpostavljeno gotovost, da bo prosilec uslišan, gotovost v vstajenje in spreobrnjenje grešnikov, sveti oče pa je psalm oznčil kot 'žalostno in pretresljivo molitev dveh razsežnosti, ponižanja in slave, smrti in življenja, polno človeškosti in teološkega bogastva'.

V stiskah polni resničnosti sedanjega časa se vernik spominja Božje pomoči v preteklosti, je poudaril sveti oče, ki je v svojem nagovoru nadaljeval s svojo serijo pridig o psalmih. Psalmist je dobro vedel, da je Bog vedno prisoten, in da se njegova prisotnost vedno nekako prikaže, čeprav je on sam še ne pozna.

Smrt in vstajenje Jezusa Kristusa prikazuje 'težko razumljivo in vendar temeljno povezavo med trpljenjem, odsotnostjo Boga in novim Gospodovim sijajem'. Zato bi morali verniki prositi, da bi jih Bog vedno slišal in da bi vedno znali prepoznati njegovo dobroto.

Sveti oče je katehezo o Psalmu 22 zaključil z besedami, kako nas je ta psalm popeljal na Golgoto, pod Jezusov križ, da bi podoživeli njegovo trpljenje in bili deležni rodovitnega veselja vstajenja. Pustimo se torej preplaviti svetlobi velikonočne skrivnosti, nas poziva sveti oče, tudi takrat, ko se zdi Bog odsoten in ko molči. Kot učenca iz Emavsa se naučimo razločevati pravo resničnost onstran zunanjosti, prepoznajmo pot poveličanja v ponižanju in najvišje razodetje življenja v smrti, na križu.

Ob koncu svojega nagovora je Benedikt XVI. posebne pozdrave namenil veliki skupini poljskih romarjev.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh