Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob izobčenju nadškofa Vigana: Kateri škofje so bili podobno kaznovani?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 10. 07. 2024 / 10:46
Oznake: Religija, Škof, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2024 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob izobčenju nadškofa Vigana: Kateri škofje so bili podobno kaznovani?
Izobčeni nadškof Viganò. FOTO: Wikipedija

Ob izobčenju nadškofa Vigana: Kateri škofje so bili podobno kaznovani?

Kot smo poročali, je Dikasterij za nauk vere pred nekaj dnevi sporočil, da se je zaključil zunajsodni kazenski proces zoper nekdanjega apostolskega nuncija v ZDA, 83-letnega italijanskega nadškofa msgr. Carla Mario Vigana.

Viganò, znan kot trd tradicionalist in nasprotnik papeža Frančiška, je bil v procesu spoznan za krivega pridržanega zločina razkolništva in bil s tem izobčen latae sententiae ex kan. 1364 § 1 ZCP. To je najhujša kazen v Cerkvi in redka odločitev v sodobni zgodovini Cerkve, zlasti za škofa.

Preberite tudi: Nekdanji nuncij v ZDA, papežev kritik Vigano, izobčen

V sporočilu za javnost, ki ga je izdal Sveti sedež, je navedeno, da je bil 83-letni prelat izobčen, ker »ni hotel priznati vrhovnega papeža in se mu podrediti«.

Kaj pravi Zakonik?

Po Zakoniku cerkvenega prava (kanon 1331, odstavek 1) je izobčeni osebi prepovedano obhajati evharistično daritev in druge zakramente ter opravljati kakršne koli cerkvene službe, dolžnosti ali funkcije.

Ta kazen ne pomeni izključitve iz Cerkve, pomeni pa odvzem pravice do prejemanja ali podeljevanja zakramentov. Velja za kazen, katere cilj je storilca povabiti h kesanju v upanju, da se bo izobčeni vrnil v občestvo.

Zadnji primer leta 2006

Francoski portal La Croix je ob tem dogajanju pripravil pregled podobnih obsodb v sodobni zgodovini Cerkve. Pred nadškofom Viganòm se je zadnji primer izobčenja škofa zgodil pred 18 leti. Leta 2006 je Sveti sedež izobčil msgr. Emmanuela Milinga, nekdanjega nadškofa Lusake v Zambiji, in sicer zaradi nezakonitega škofovskega posvečenja štirih poročenih duhovnikov v Washingtonu v ZDA.

Šest izobčenih hkrati

Drugo škofovsko izobčenje, ki je zaznamovalo sodobno zgodovino Cerkve, je povzročilo veliko več hrupa. Leta 1988 je nadškof Marcel Lefebvre, ustanovitelj in generalni predstojnik Duhovniške bratovščine svetega Pija X., brez odobritve Rima posvetil štiri škofe, zaradi česar je bil izobčen tako on kot tudi štirje duhovniki – za slednje je izobčenje leta 2009 odpravil Benedikt XVI. Škof Antonio de Castro Mayer, ki je sodeloval pri liturgičnem praznovanju, je prejel enako kazen.

Se bo Viganò pokesal?

Ta kazen ni dokončna, saj ima izobčena oseba vedno možnost vrnitve v občestvo Cerkve. Vendar se zdi, da nadškof Viganò za zdaj ni izbral te poti. Ko je 83-letni prelat »priskočil na pomoč« shizmatičnim skupnostim, za katere meni, da jih Cerkev preganja, je nedavno opravil več tajnih posvečenj in napovedal, da namerava ustanoviti semenišče v Viterbu v Italiji, kot je to svoj čas storil nadškof Lefebvre v Ecônu v Švici.

Kupi v trgovini

Razprodano
Ljubljanski škofje
Monografije
80,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh