Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan »načrtuje odgovor« na Viganojeve obtožbe

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 09. 2018 / 06:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2018 / 07:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan »načrtuje odgovor« na Viganojeve obtožbe

Vatikan »načrtuje odgovor« na Viganojeve obtožbe

Svet kardinalov svetovalcev K9 izraža popolno solidarnost s papežem Frančiškom.

Člani papeževega mednarodnega sveta kardinalov svetovalcev K9 so izrazili »popolno solidarnost« s svetim očetom, potem ko so se v javnosti pojavila vprašanja o primernosti njegovega odziva na škandal o spolnih zlorabah s strani duhovnikov Katoliške cerkve, in sporočajo, da Vatikan načrtuje odgovor na vse obtožbe, ki jih papežu očita nekdanji nuncij v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano.

Kardinali so se včeraj znova zbrali na rednem srečanju sveta, zasedanja pa se je tokrat udeležilo le šest izmed devetih kardinalov. Šest navzočih članov je »izrazilo popolno solidarnost s papežem Frančiškom v luči dogodkov zadnjih tednov, zavedajoč se, da Sveti sedež glede trenutnih razprav že pripravlja potrebno pojasnilo,« je zapisano v izjavi za javnost, ki so jo kardinali objavili ob koncu prvega dne sicer tridnevnega srečanja.

Septembrsko zasedanje sveta K9 je prvo po objavi novic o preiskavi obtožb glede spolnih zlorab s strani nekdanjega ameriškega kardinala Theodorja E. McCarricka konec letošnjega junija, objavi poročila velike porote o obravnavi spolnih zlorab v šestih škofijah v Pensilvaniji sredi avgusta in nedavni objavi pisma nadškofa Carla Marie Viganoja, nekdanjega nuncija v ZDA, ki papeža Frančiška obtožuje, da je vedel za McCarrickove spolne prestopke in ga kljub temu ni umaknil s tedanjega položaja.

Papež Frančišek je svet kardinalov svetovalcev, K9, ustanovil kmalu po izvolitvi na papeški položaj leta 2013, naloga sveta pa je pomoč svetemu očetu pri reformi rimske kurije. Kardinali so na svojem prvem srečanju 26. zasedanja sklenili, da svetemu očetu izročijo predlog glede reforme rimske kurije, ki so ga izdelali v petih letih svoje dejavnosti.

Trije člani sveta se tokratnega zasedanja ne udeležujejo

V včerajšnji izjavi je še zapisano, da so člani sveta K9 papeža Frančiška prosili za »refleksijo o dosedanjem delu, strukturi in sestavi sveta kardinalov, saj je treba upoštevati, da so nekateri člani že precej stari«. Tokratnega srečanja se udeležujejo kardinali: Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik; Oscar Rodriguez Maradiaga iz Tegucigalpe v Hondurasu; Sean P. O’Malley iz Bostona; Oswald Gracias iz Mumbaja v Indiji; Reinhard Marx iz Münchna in Freisinga v Nemčiji; in Giuseppe Bertello, predsednik vatikanskega governatorata.

Odsotni so 85-letni kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa, upokojeni nadškof v čilskem Santiagu, pred katerim je zaslišanje glede njegovega odziva na obtožbe o spolnih zlorabah v njegovi nadškofiji; kardinal Laurent Monsengwo Pasinya iz Kinšase v Kongu, ki bo v začetku oktobra dopolnil 79 let; in 77-letni avstralski kardinal George Pell, ki je trenutno v Avstraliji na sojenju zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Svet kardinalov je nazadnje izrazil še zadovoljstvo glede uspelega 9. svetovnega srečanja družin v Dublinu ter čestital kardinalu Kevinu J. Farrellu in Dikasteriju za laike, družino in življenje, ki sta skupaj z nadškofom Diarmuidom Martinom organizirala mednarodni dogodek.

Vir: Catholic Herald / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh