Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob jubileju priznanje za Združenje Slovenska izseljenska matica

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 10. 2021 / 14:50
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2021 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob jubileju priznanje za Združenje Slovenska izseljenska matica
Na akademiji je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch združenju podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. FOTO: USZS

Ob jubileju priznanje za Združenje Slovenska izseljenska matica

V Mestni hiši v Ljubljani je potekala slavnostna akademija ob 70-letnici Združenja Slovenska izseljenska matica (SIM), ki ima pomembno vlogo pri povezovanju slovenske izseljenske skupnosti z matično domovino in ohranjanju slovenske narodne identitete ter kulturne dediščine med rojaki po svetu.

Združenje Slovenska izseljenska matica, slovenska nevladna organizacija za Slovence po svetu, je bila ustanovljena 9. januarja 1951 v Ljubljani.

Povezovalec slovenskih skupnosti

Kot je v nagovoru dejala ministrica, je Združenje še kako potrebno tudi v prihodnje, sploh na področju povezovanja slovenskih skupnosti med sabo, spodbujanja učenja slovenskega jezika, digitalizacije in ureditve njihovega izjemnega arhiva. Poudarila je, da je približevanje izjemne dediščine in potenciala slovenskih skupnosti po svetu slovenski družbi v domovini pomembno, saj o naših rojakih in njihovem življenju, uspehih in zvestobi slovenstvu premalo vemo.

»Ohranite mladostno zagnanost«

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je jubilej Združenja SIM pospremila z naslednjimi besedami: »Želim vam, da bi kljub visoki obletnici še naprej ohranjali mladostno zagnanost, zavezanost slovenstvu, bogati slovenski tradiciji in slovenski identiteti kot tistimi vrednotami, ki povezujejo naše Slovence po vsem svetu. Ne le med seboj, temveč tudi z nami. Vse dobro in res še enkrat iskrene čestitke!«

Predsednik Združenja SIM dr. Boris Jesih. FOTO: FB USZS

Posebne zahvale

Nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Sergiju Pelhanu, nekdanjemu glavnemu tajniku Janezu Roglju, nekdanjemu novinarju in fotografu Rodne grude Ivanu Cimermanu ter Slovenskemu oktetu so na akademiji podelili posebne zahvale.

Dogodek je popestril Slovenski oktet, ki je svojo pot začel prav na pobudo Slovenske izseljenske matice, prav tako pred sedemdesetimi leti.

Pripravili razstavo

V letošnjem letu so v Združenju SIM pripravili tudi razstavo, kjer so zbrali spomine na sedemdeset let dela organizacije, vso njeno pestro dejavnost, bogato knjižno bero, preštevilne stike med slovenskimi rojaki po svetu in matično domovino. Razstava je bila na ogled obiskovalcem akademije, že pred tem pa je v septembru gostovala tudi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.



Kupi v trgovini

Vrnitev slovenskih izseljencev v Slovenijo
Monografije
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh