Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

70 let Slovenskega okteta

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 27. 09. 2021 / 12:45
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
70 let Slovenskega okteta
Od pomladi 2019 ansambel deluje v novi zasedbi. Zasedba: Andrej Oder, Rok Ferenčak - 1. tenor, David Jagodic, Janez Triler - 2. tenor, Jože Vidic, Darko Vidic – bariton, Janko Volčanšek, Matej Voje - bas. FOTO: Matjaž Tavčar

70 let Slovenskega okteta

Slovenski oktet je prvič zapel na današnji dan leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Najlepše želje sestavu kličemo tudi z uredništva Družine!

Več o novi zgoščenki Slovenskega okteta Drumelca TUKAJ.

V akordih ene najbolj preprostih, a obenem najbolj priljubljenih ljudskih pesmi Pri farni cerkvici je 27. septembra 1951 po končani znameniti avdiciji prvič zadonel Slovenski oktet. Na avdicijo – na pobudo slovenskih izseljencev v Severni Ameriki, ki so želeli svoje slovenstvo utrditi in oplemenititi z domačo pesmijo iz »starega kraja«, jo je razpisal Svet za prosveto in kulturo v sodelovanju s Slovensko izseljensko matico – se je prijavilo 38 pevcev. Komisija je v dvorani Slovenske filharmonije začela delati ob 18. uri, pišejo v kroniki, in ura je bila že čez polnoč, ko so potrdili, da se je rodil sestav, za katerega mu je dr. Valens Vodušek izbral ime Slovenski oktet. Postavljen je bil mejnik v slovenski vokalni glasbi.


Ambasadorji naroda

Sedem desetletij Slovenski oktet ohranja osnovno poslanstvo: slovensko pesem dvigniti na najvišjo raven in jo ponesti v svet. Milijonska množica na vseh petih celinah je po glasovih osmih mož spoznavala slovensko ljudsko in umetno pesem; odlične ocene kritikov, stoječi aplavzi v najprestižnejših koncertnih dvoranah – v Berlinu so jih po koncertu z bučnimi ovacijami na oder priklicali kar sedemnajstkrat! -, predanost ljudskemu izročilu in vrhunskemu petju pa so prvine, ki ansamblu dajejo ime: ambasadorji naroda.


40 pevcev in šest umetniških vodij

Vrhunskost pevcev in železni repertoar slovenske ljudske in umetne pesmi se ni spreminjal, menjavali so se le obrazi – 40 pevcev se je zvrstilo v sedmih desetletjih. Najdaljši staž med njimi je imel Marjan Stefančič, pri oktetu je pel bas polnih 32 let (pogovor z njim TUKAJ). V sedmih desetletjih je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Slovenski oktet je izdal več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Zgoščenka Slovenski božič je izšla pri založbi Družina. Letos so izdali zgoščenko ljudskih pesmi Drumelca.

Kupi v trgovini

Božič s Slovenskim oktetom
CD in DVD
12,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh