Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski oktet pri Mariji v leščevju

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 06. 05. 2016 / 06:32
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski oktet pri Mariji v leščevju

Slovenski oktet pri Mariji v leščevju

Ob 300. obletnici župnijske cerkve na Dobrovi pripravljajo sklop koncertov, nocoj bo Marijine skladbe v romarski cerkvi prepeval Slovenski oktet.

V cerkvi Marijinega vnebovzetja na Dobrovi bo nocoj, v petek, 6. maja, ob 20.30 uri koncert Slovenskega okteta. Osmerec pripravlja program Marijinih in drugih skladb slovenskih in tujih avtorjev (program spodaj) kot uvod v praznovanje 300. obletnice znamenite romarske cerkve Marije v leščevju. Pred sklepom praznovanja jubileja, ki bo v nedeljo, 12. junija, Dobrovčani pripravljajo še štiri glasbeno pevske večere: Večer fantovske pesmi; Folklorni večer z Argentinskimi Slovenci; Večer z Marijo in pesmijo; Ko glasba zazveni - Ans. BITENC, Ivan Hudnik, Čuki (natančen program bomo napisali v prihodnjih dneh). Na vse koncerte bo vstop prost.

O dobrovski župnijski romarski cerkvi

Kot v knjigi Božje poti na Slovenskem piše Franci Petrič je začetek božje poti Marije v leščevju (ob cerkvi še vedno raste leskov grm) opisan v ljudski pripovedki. Rupnikov pastir (hišno imeje še danes ohranjeno na Dobrovi) je pasel v bližini današnje Dobrove ovce in govedo. Rad je igral na piščal, živina pa je hodila okrog po mili volji. Ko je prišel večer, da bi jo gnal domov, živine ni bilo nikjer. Ves v skrbeh jo najde na gričku pri nekem leskovem grmu, kako kleči pred Marijino sliko. Prevzet nese to sliko domov in pove o dogodku svoji materi. Mati je zaklenila sliko v skrinjo. Toda prihodnji večer je bila skrivnostna slika spet v istem leskovem grmu in živina zopet pred njo! Tudi tretji večer je bilo tako. Mati seznani z dogodkom duhovnika in ta pride skupaj z drugimi duhovnimi gospodi pogledat k leskovemu grmu: podoba je v njem in pred njo kleči živina. Sklenili so pozidati kapelico, kjer bo visela ta podoba. Ko se je dogodek razvedel, so Ijudje začeli prihajati sem v množicah.

Že okrog leta 1231 je bila tam, kjer je bila prej kapelica, sezidana večja cerkev, ki je imela, po zapisih Janeza Dolničarja kar pet oltarjev. Ker je bila, kot je omenjal že Valvasor, za množice stara gotska cerkev premajhna, so Dobrovčani sklenili pozidati novo. Delo so zaupali znanemu gradbenemu mojstru Gregorju Mačku. Leta 1713 so začeli zidavo in tri leta pozneje so jo dokončali. Po svoji obliki močno spominja na šmarnogorsko cerkev, le da ima dobrovska kupola še svetlobnico na vrhu in velik zvonik. Ta nova cerkev je leta 1723 postala sedež župnije. Več o zgodovini in umetnostnih zakladih v cerkvi pa v zapisu Francija Petriča v knjigi Božje poti na Slovenskem ali na spletni strani http://www.kam.si/romarske_cerkve/dobrova.html

Slovenski oktet

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Več o osmercu v sestavi Jože Vidic (vodja), Marjan Trček, Vladimir Čadež, Janez Triler, Janko Volčanšek, Matej Voje, Darko Vidic in Tim Ribič na spletni strani http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/60-36-Aktualno-3?OpenDocument&login

ali http://www.slovenski-oktet.si

Program nocojšnjega koncerta (petek, 6. Maja) v župnijski cerkvi na Dobrovi

Franc Xaver Biebl: AVE MARIA

Ambrož Čopi: TOTUS TUUS

Vytautas Miškinis: AVE REGINA COELORUM

Arvo Pärt: MOST HOLLY MOTHER OF GOD

Avgust Leban: O DEVICA POMOČNICA

Silvester Mihelič: O GOSPA, O MATI MOJA

Leopold Belar, Peter Hicinger: LEPOTA MARIJE DEVICE

Fran Ferjančič: VEČERNI ZVON

Gregor Rihar: KO V JASNEM PASU PRIMIGLJA

Benjamin Ipavec, jakob Razlag: DOMOVINI

Franc Korbar / Lojze Kranjčan, Simon jenko: DOMOVINA

Pavel Kernjak / Jože Vidic, Janko Mikula: ROŽ, PODJUNA, ZILA

Slovenska ljudska, Karol Pahor: PA SE SLIŠ

Slovenska ljudska, France Marolt: KANGALILEJSKA OHCET

Slovenski oktet si pridržuje pravico do spremembe programa!


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh