Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski oktet z novo zgoščenko Druməlca

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 14. 05. 2021 / 09:06
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2021 / 16:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski oktet z novo zgoščenko Druməlca

Slovenski oktet z novo zgoščenko Druməlca

Jože Vidic o zgodovini najbolj poznanega osmerca in o izboru 16 skladb iz železnega repertoarja.

Člani Slovenskega okteta: Andrej Oder, Janez Triler, David Jagodic, Darko Vidic, Rok Ferenčak, Matej Voje, Janko Volčanšek in Jože Vidic. FOTO: Matjaž Tavčar



V 70. letu delovanja je najbolj reprezentativni slovenski moški vokalni komorni ansambel Slovenski oktet izdal novo zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi Druməlca. Zadnjo zgoščenko je osmerec izdal leta 2013, Božič s Slovenskim oktetom, zgoščenke ljudskih pesmi pa »nova« zasedba – leta 1996 se je s koncertom »stara« poslovila – še ni izdala. »Slovenski oktet ostaja zvest tradiciji nekdanjih zasedb in tudi z novo zgoščenko smo se poklonili izročilu prve zasedbe,« pravi v intervjuju v novi tiskani Družini umetniški vodja okteta Jože Vidic.

Zgoščenko začenjajo z venčkom ljudskih pesmi, ki jih je zapisal prvi umetniški vodja Slovenskega okteta Janez Bole, nadaljujejo pa z ljudsko pesmijo Pri farni cerkvici, skladbo, s katero se je na avdiciji leta 1951 potrdila prva zasedba okteta. V izboru niso pozabili, kot pove Vidic, na nepozabne pesmi prvih generacij, kot so Nocoj pa, oh, nocoj, Ribniška, Ti pobəč ja kna lumpej, vse do teh, ki so nastajale v zadnjih desetletjih in jih je občinstvo sprejelo za svoje. Nekatere od teh pesmi je sestav prepeval v prvih desetletjih, nato pa so morda malo zamrle. »Skratka, izbrali smo program, s katerim se vračamo h koreninam, program, s katerim se spominjamo začetkov pred 70 leti, vse do priredb ljudskih pesmi, ki jih prav za Slovenski oktet pišejo naši sodobniki,« je med drugim povedal Jože Vidic.


Zgoščenko Druməlca dobite tudi v vseh prodajalnah Družine ali naročite na e-naslovu narocila@druzina.si ali po telefonu 01/360-28-28.


Akademik Lebič: »Izbrane pesmi na zgoščenki izpričujejo značilnost slovenskih pokrajin in odsevajo naš ljudski značaj.«

Da je ljudsko glasbo treba razumeti kot »večni vir, kot duhovno jedro Slovencev in njihove glasbe«, je zapisal Anton Lajovic, temu pa v uvodnem besedilu na zgoščenki pritrjuje tudi akademik Lojze Lebič.

»Zgoščenka prirejenih ljudskih pesmi Slovenskega okteta je v današnjem času svetovnega laboratorija, tehničnih novotarij ter hlastanja za materialnim in tehnološkim, ko naravnega človeka skoraj ni več, še posebej dragocena. Zastavlja vprašanje, kdo smo in kaj, ali kot je bilo že večkrat rečeno, kaj bomo počeli sami s seboj, s svojo umetnostjo, z glasbo, jezikom, znanostjo, kulturo, gospodarstvom … tudi z našo ljudsko pesmijo. Še posebej danes, ko se ljudsko izročilo vse bolj oži ter postaja vedno bolj ločeno od življenja,« je zapisal akademik Lebič, tudi avtor zadnje skladbe na zgoščenki: »Izbrane pesmi na zgoščenki izpričujejo značilnost slovenskih pokrajin, prirediteljev in različnih časov, predvsem pa odsevajo naš ljudski značaj, zdaj trezen, vase zaprt, liričen pa tudi hrupen.«


Jože Vidic je prvak ljubljanske opere. Slovenski oktet vodi od leta 1996. FOTO: Matjaž Tavčar


Vidic: »V ljudski pesmi je Slovenski oktet najmočnejši in najbolj prepoznan.«

»Tradicija Slovenskega okteta izhaja iz ljudske umetnosti,« je v intervjuju v tiskani Družini povedal Vidic: »Na to umetnost ne smemo pozabiti in nanjo smo lahko upravičeno ponosni. Iz nje se je v obdelavah raznih skladateljev razvilo trdno jedro naše glasbene identitete. V ljudski pesmi je bil Slovenski oktet vedno najmočnejši in tudi najbolj prepoznan.«

In zakaj naslov Druməlca? »Gre za naslov iz ljudske pesmi, ki jo je za Slovenski oktet zapisal nekdanji umetniški vodja, skladatelj Darijan Božič. V njej je slišati vso lepoto vasovanja. Vsaka vas ima svoj glas. In v Druməlci je ujeta vsa lepota naše ljudske pesmi: od mile do zasanjane in otožne pesmi, vse do glasne in veselo razposajene, ki se hvali sama od sebe,« je povedal Vidic, ki je eden od štirih pevcev (poleg njega še Janez Triler, Matej Voje in Janko Volčanšek), ki pri oktetu vztrajajo že skoraj četrt stoletja.

*Celoten intervju z Jožetom Vidicem v novi tiskani Družini (20/2021).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh