Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob koncu tedna razglašenih šest novih blaženih

Objava: 27. 06. 2011 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ob koncu tedna razglašenih šest novih blaženih

V soboto so v hamburški nadškofiji na severu Nemčije za blažene razglasili tri mučence, katoliške duhovnike, ki so umrli med nacističnim režimom, včeraj pa so bili v Milanu v Italiji med blažene prišteti še dva duhovnika in redovnica.

Minuli konec tedna je bilo razglašenih šest novih blaženih. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, so v hamburški nadškofiji na severu Nemčije v soboto za blažene razglasili tri mučence, katoliške duhovnike, ki so umrli med nacističnim režimom, in sicer Johannesa Prasseka, Hermanna Langeja in Andreasa Paula Eduarda Müllerja. Včeraj pa so bili v Milanu v Italiji med blažene prišteti še duhovnika Serafino Morazzone in Clemente Vismara ter redovnica Enrichetta Alfieri.

Po besedah prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov kardinala Angela Amata so bili vsi trije nemški mučenci obglavljeni 10. novembra leta 1943. Prassek je bil zaprt zaradi svojega delovanja med najbolj pomoči potrebnimi in pridiganja, ki je privlačilo mnogo vernikov in so ga zato obdolžili zoperstavljanja ideologiji. Druga dva duhovnika pa sta delovala predvsem med mladimi in sta bila odkrita nasprotnika režima ter tako kritizirala vojno, poboje in ustrahovalno versko politiko. Usmrčeni so bili, ker so branili Cerkev in se niso želeli odpovedati svoji veri. Vsi trije so pred ubojem svojim krvnikom odpustili.

Beatifikacija dveh italijanskih duhovnikov in redovnice pa po besedah kardinala Amata pred nas postavlja ne le tri zglede svetosti, ampak tudi dobrega življenja po evangeliju. Serafina Morazzoneja so zaznamovale molitev, ponižnost in predanost. Vedno je živel skromno, bil pa je tudi zelo strog. O njem se je širila slava, da je moder in usmiljen spovednik, kar je privlačilo množice preprostih in izobraženih ljudi. Sestra Enrichetta, ki je bila zelo dobrega in pogumnega srca, se je povsem posvetila političnim in drugim zapornikom med drugo svetovno vojno. V temini človeške podlosti je izžarevala Božje usmiljenje in mnogi preživeli zaporniki se je še danes spominjajo z neskončno hvaležnostjo. Zadnji novi blaženi, Clemente Vismara, pa je bil misijonar, ki je svoje življenje posvetil pomoči kristjanom in nekristjanom. Gradil je cerkve, sirotišnice, šole, bolnišnice in samostane. Bil je navdušen oznanjevalec in je krstil več kot dva tisoč oseb. Njegove slavne besede so: 'Življenje je lepo le, kadar se imamo radi.'

Na fotografiji: blažena Enrichetta Alfieri
Vir: http://www.enrichettaalfieri.it/alfieri/index.html

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh