Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob kraljičini krsti se zbirajo svetovni voditelji

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 18. 09. 2022 / 19:08
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2022 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob kraljičini krsti se zbirajo svetovni voditelji
FOTO: Uradni profil PRS/Twitter

Ob kraljičini krsti se zbirajo svetovni voditelji

V Londonu so se danes že začeli zbirati številni svetovni voditelji, ki se bodo jutri udeležili pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II. Monarhinji so se poklonili z žalnim mimohodom mimo njene krste, zvečer pa jih bo sprejel tudi novi kralj Karel III.

Krsta s kraljičinimi posmrtnimi ostanki bo še vse do jutri opoldne ostala v Westminstrski palači. Po nekaterih ocenah naj bi se do pogreba mimo nje sprehodilo kar okoli 400.000 žalujočih. To so danes storili tudi številni svetovni voditelji, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom japonskim cesarjem Naruhitom in slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Brez vabila pa je zaradi ruske agresije na Ukrajino ostal ruski predsednik Vladimir Putin.

Skupno naj bi se pogreba udeležilo kar okoli 500 visokih političnih gostov iz vsega sveta.


Kraljici se bodo ob 20. uri po lokalnem oziroma ob 21. uri po srednjeevropskem času poklonili z minuto tišine. V Sloveniji bodo tako ob 21. uri za eno minuto ugasnili luči na Ljubljanskem gradu. Ta bo čez noč osvetljen v vijolični in srebrni barvi, ki simbolizirata kraljevo družino.

Jutrišnje pogrebne slovesnosti se bodo začele malo pred 11. uro. Sprevod s kraljičino krsto bo po pogrebni maši za nekaj časa krenil tudi po londonskih ulicah. Zaključna slovesnost pa bo v gradu Windsor, kjer se bo od kraljice poslovilo njeno nekdanje in zdajšnje osebje, nato pa bodo kraljico položili v kraljevo grobnico.

Nalaganje
Nazaj na vrh