Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izrazil bližino Šrilanki in Libiji [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 10. 07. 2022 / 22:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2022 / 22:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež izrazil bližino Šrilanki in Libiji [VIDEO]
Protesti na Šrilanki spodbudili predsednika in premierja k odstopu. FOTO: Vatican Media

Papež izrazil bližino Šrilanki in Libiji [VIDEO]

Po molitvi Angel Gospodov je papež Frančišek v nagovoru z okna Apostolske palače v nagovoru opozoril na izredne razmere na Šrilanki in v Libiji, prav tako ni pozabil na Ukrajino. Vernike je pozval, naj se na izredne razmere po zgledu prilike iz današnjega evangelija odzovejo kot usmiljeni Samarijan.

Glede na trajajoče krizne razmere, ki so jim priča na Šrilanki, je papež Frančišek apeliral na politične voditelje, naj ne prezrejo »krika ubogih in pomoči potrebnih ljudi«. Prebivalcem Šrilanke, ki trpijo za posledicami politične in gospodarske nestabilnosti je izrazil svojo bližino.

Huda gospodarska kriza na tej otoški državi je namreč ljudi spodbudila k množičnim protestom, včeraj so velo vdrli v predsedniško rezidenco in urad, prav tako v dom predsednika vlade. Tako predsednik Gotabaya Rajapaksa kot premier Ranil Wikremesinghe sta včeraj že napovedala svoj odstop ter omogočila oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Na Šrilanki trpijo dolgotrajno pomanjkanje goriva in plina za kuhanje, močno primanjkuje zdravil in hrane. Dodatne težave povzroča visoka inflacija ter večurni izpadi električne energije. V bedo je državo dodatno pahnil izpad turizma zaradi pandemije, visoko zadolžena država pa nima denarja za uvoz nujnih surovin.


Iskanje praktičnih rešitev za Libijo

Svoje besede je papež Frančišek danes namenil tudi Libiji, s posebnim poudarkom na mladih in vseh, ki trpijo zaradi resnih socialnih in gospodarskih težav v državi. Papež je spodbudil k iskanju »vedno novih in učinkovitih rešitev« teh težav, ob pomoči mednarodne skupnosti, s konstruktivnim dialogom in narodno spravo.

Libija se že vse od padca režima Moamerja Gadafija leta 2011 spopada z notranjimi nemiri, ki so vodili v notranje spopade. Prekinitev ognja so uspeli doseči leta 2020. Vendar napetostim ni videti konca, za decembra 2021 predvidene predsedniške volitve so prestavili na letošnji junij, a jih še vedno niso uspeli izvesti. V začetku tega meseca so v državi spet izbruhnili protesti, ki nasprotujejo politični blokadi.

Papež Frančišek pri nagovoru po opoldanski molitvi spregovoril, kako biti usmiljen Samarijan danes. FOTO: Vatican media 

Prošnja za končanje nesmiselne vojne

Sveti oče se je ozrl tudi k Ukrajini in znova pozval h koncu »nesmiselne vojne«. Izrazil je bližino Ukrajincem in zagotovil svoje molitve »za družine, posebno za žrtve, ranjene, bolne, za starejše in otroke«.

Prav danes so iz Ukrajine poročali o porušenju stanovanjske stavbe, ki jo je zadela ruska raketa. Stavba je pod seboj pokopala vsaj 15 civilnih žrtev. Vsaj 20 je še ujetih v ruševinah.

Miloščina za drugega ali zame?

Videti in izkazati sočutje trpečim, pomoči potrebnim, pa je bila osrednja misel današnje kateheze po opoldanski molitvi, ki jo je papež navezal na priliko o usmiljenem Samarijanu. Vernike je povabil, naj prosijo Gospoda, da jim pomaga stopiti iz sebične ravnodušnosti in se podati na pot, da bi znali videti in izkazati sočutje.

Ob tem je spregovoril tudi o svoji izkušnji pogovorov s kristjani, ki trdijo, da dajejo miloščino. A papež jih izzove z vprašanji: Ali se dotakneš roke osebe, ki ji daš kovanec? Ali to osebo pogledaš v oči? Odgovor je nikalen. »Če daš miloščino, ne da bi se dotaknil resničnosti, ne da bi pogledal v oči osebo v potrebi, je ta miloščina zate in ne zanj,« je dejal Sveti oče. Povabil, naj po Jezusovem zgledu tudi njegovi sledilci usmerjajo pogled tja, kjer je treba – brez iskanja izgovorov za nepomoč.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh