Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež avgusta v Kijev? Septembra z mladimi v Assisi.

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 07. 2022 / 13:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2022 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež avgusta v Kijev? Septembra z mladimi v Assisi.
Papež z ukrajinsko zastavo. FOTO: Vatican media

Papež avgusta v Kijev? Septembra z mladimi v Assisi.

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Gallagher je v pogovoru za italijansko televizijo TG1 na Rai Uno izjavil, da bi papež Frančišek lahko avgusta odpotoval v Ukrajino. Nadškof je prepričan, da bi obisk lahko imel »pozitiven vpliv«.

»Papež je zelo prepričan, da bi njegov obisk lahko imel pozitivne rezultate. Povedal je, da bo šel v Ukrajino, in vedno je bil pripravljen obiskati Moskvo in se srečati tudi z ruskimi oblastmi,« je dejal Gallagher.

Možnost papeževega obiska v Ukrajino, ki je od konca februarja v vojni, se omenja že vse od Ruske invazije na to državo. Željo, da bi obiskal Ukrajino ali Rusijo, je sveti oče ponovil tudi v nedavnem pogovoru za agencijo Reuters. Sam si državi v vojni želi obiskati čim prej – morda že v letošnjem septembru. »Rad bi šel v Ukrajino, vendar bi najprej rad obiskal Moskvo. (…) Zdaj je mogoče, da bom po vrnitvi iz Kanade odpotoval v Ukrajino. Najprej moram iti v Rusijo in na kakršen koli način ponuditi svojo pomoč, vendar si močno želim obiskati obe prestolnici.«

Visoki zunanji predstavnik Svetega sedeža Paul Gallagher. FOTO: Vatican Media

Gallagher je, kot navaja Vatikan News, dejal, da verjame, da se bo po vrnitvi papeža iz Kanade »začelo resno proučevati možnosti« obiska Kijeva. Na vprašanje, ali bi se to lahko zgodilo že prihodnji mesec, je odgovoril: »Možno bi bilo, tega ne bi izključil.  A veliko je odvisno od rezultatov potovanja v Kanado. Bomo videli, kako bo papež prestal to potovanje, ki je tudi zelo naporno,« je namignil tudi zdravstvene okoliščine.

Spetembra v Assisi in na Matero

S Tiskovnega urada Svetega sedeža so medtem sporočili, da bo papež 24. septembra odšel v Assisi, kjer bo potekalo srečanje »Frančiškova ekonomija«, ki poteka na njegovo pobudo ter povezuje mlade ekonomiste in podjetnike v prizadevanju za oblikovanje nove vizije ekonomije. 

Papežu se je z video sporočilom takoj zahvalil msgr. Domenico Sorrentino. Spomnil je na besede svetega očeta, ki je ob začetku pobude »Frančiškova ekonomija« mladim dejal, da jih pričakuje v Assisiju. Zaradi pandemije je bilo to srečanje prestavljeno, vendar pa se v tem času dialog nikoli ni prekinil. »Sveti oče je bil vedno navzoč, tudi od daleč, vendar bo še drugače, ko ga bomo imeli v svoji sredi,« je poudaril nadškof.

Naslednji dan, 25. septembra, bo papež odšel v Matero na jugu Italije, kjer bo od 22. septembra potekal nacionalni evharistični kongres. Tam bo papež vodil slovesno somaševanje ob sklepu narodnega evharističnega kongresa.

Nalaganje
Nazaj na vrh