Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Czerny: Rusija vodi »vojno proti celotni civilizaciji«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 07. 2022 / 09:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Czerny: Rusija vodi »vojno proti celotni civilizaciji«
Kardinal Michael Czerny, prefekt vatikanskega Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju. FOTO: Vatican Media

Kardinal Czerny: Rusija vodi »vojno proti celotni civilizaciji«

Kardinal Michael Czerny je bil z neobičajno ostrimi besedami kritičen do Rusije zaradi njene agresivne vojne v Ukrajini: Rusija vodi »zločinsko vojno ne le proti svobodni Ukrajini, ampak proti celotnemu civiliziranemu svetu«.

Kardinal Czerny je govoril med slovesnim bogoslužjem na praznik sv. apostolov Cirila in Metoda v češkem mestu Velehrad, kjer so na ta dan prvič po dveh letih prekinitve zaradi koronaepidemije znova obhajali nacionalno Ciril-Metodovo romanje. Poleg Czernyja so se romanja in bogoslužja udeležili še nadškof Jude Thaddeus Okolo, apostolski nuncij na Češkem, pomožni škof v Olomoucu Josef Nuzik in novi praški nadškof Jan Graubner.

Današnja zločinska vojna v Ukrajini je poskus, da bi obrnili tok zgodovine nazaj in znova vzpostavili stari imperij.

Kardinal Czerny od letošnjega aprila vodi vatikanski Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, spomladi pa je večkrat obiskal Ukrajino kot poseben odposlanec papeža Frančiška. Vojna temelji na »nasprotju med zaprto in odprto družbo«, je v mašnem nagovoru dejal Czerny: prva se zapira pred Bogom in ljudmi, ustvarja totalitarizem in konča »kot svetopisemski Babilon, kjer so uničeni svoboda, raznolikost in možnost sporazumevanja« ter nazadnje vodi v kaos, »v zmešnjavo jezikov«.

Bazilika Marijinega vnebovzetja ter sv. Cirila in Metoda v Velehradu. FOTO: Wikipedia

Eden od teh »babilonskih stolpov, sovjetski imperij suženjstva, nesvobode, laži in nasilja«, je bil v 20. stoletju zgrajen v slovanskem svetu. Današnja zločinska vojna v Ukrajini je posledica takšnega razmišljanja in »poskus, da bi obrnili tok zgodovine nazaj in znova vzpostavili stari imperij«, je dejal Czerny. Ta vojna ne poteka le proti svobodni Ukrajini, temveč proti celotni civilizaciji. Cerkev pa je »proti-Babilon«: del nje sta tudi slovanska apostola Ciril in Metod, ki sta svoje poslanstvo videla v tem, da vere ne prinašata z mečem, ampak da jo naredita razumljivo ljudem.

Cerkev mora biti poljska bolnišnica in učiteljica notranjega miru v našem ranjenem svetu.

V skladu s tem je naloga Cerkve tudi danes, da »najde ljudem razumljive izrazne načine vere«. Cerkev mora biti »poljska bolnišnica in učiteljica notranjega miru v našem ranjenem svetu« in prav zato »odprta za Boga, odprt in gostoljuben kraj«, ki družbo, državo in narode spodbuja k večjemu bratstvu in odprtosti, tako kardinal Czerny.

Češka po kardinalovih besedah velja za eno izmed najbolj ateističnih držav v Evropi, vendar njihova pripravljenost za sprejem beguncev kaže, »da sta Kristus in njegova ljubezen navzoča tudi v tej družbi - tudi v srcih ljudi, ki se ne istovetijo s Cerkvijo«. Pri tem je »pripravljenost za vključevanje priseljencev izpostavljena tudi napadom ter nevarnosti populizma in nacionalizma«, je zaključil vatikanski kardinal.

Nalaganje
Nazaj na vrh