Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gašper Otrin: Bog nam pošilja modre in neuke, ki so lahko naše zvezde in zvezdniki

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 01. 2023 / 05:00
Oznake: God, Praznik
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2024 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gašper Otrin: Bog nam pošilja modre in neuke, ki so lahko naše zvezde in zvezdniki
Ravnatelj doma Janeza Boska v Želimljem Gašper Otrin SDB goduje na današnji praznik sv. treh kraljev. FOTO: Tatjana Splichal

Gašper Otrin: Bog nam pošilja modre in neuke, ki so lahko naše zvezde in zvezdniki

V Katoliški cerkvi 6. januarja obhajamo praznik Gospodovega razglašenja (epifanije) ali praznik sv. treh kraljev. Njihova imena v evangeliju niso zapisana, a na Zahodu so se razširila njihova imena: Gašper, Miha in Boltežar. Praznik so poleg božiča uvedli na začetku 4. stoletja, najprej na Vzhodu, nato še na Zahodu.

Trije kralji, ki jih poimenujemo tudi trije modri nam dajejo bolj živo predstavo o častilcih iz poganskih krajev, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Obisk modrih je opisan v Matejevem evangeliju (Mt 2,1-12). Nekaj misli o prazniku je za spletno Družino tokrat delil Gašper Otrin SDB, ravnatelj doma Janeza Boska v Želimljem in občasni sodelavec Naše družine.

Sveti trije kralji so Jezusu poklonili zlato, kadilo in miro. FOTO: Tatjana Splichal

V čem vas današnji praznik nagovarja? V čem je za kristjana njegova veličina?

Nagovarja me v tem, da je Emanuel prišel za vse, tako za uboge in neuke pastirje kot za premožne in intelektualne opazovalce zvezd. Že Betlehem je dokaz tega, da se mora prav vsako koleno na Zemlji pripogniti Odrešeniku. Veličina praznika je v tem, da prav vse stvarstvo vodi h Kristusu in ga razglaša za Mesijo: angeli naznanijo pastirjem, modre pa vodijo nebesne zvezde. Pomembno sporočilo pa je tudi v tem, da se Bogu daje darove, ki so ga vredni. Najbolj vredni darovi pa niso zlato, kadilo, mira, neštete molitve, zadoščevanja, pokore ali ure in ure klečanja pred Njim. Edini pravi dar je zaklad srca, ki se daruje za druge.

Glede svetih treh kraljev so se skozi zgodovino razvile različne teorije. Simbolično naj bi predstavljali pogane. Skozi čas so začeli upodabljati Miho kot Evropejca, Gašperja kot Azijca in Boltežarja kot Afričana. Ali in zakaj se vam zdi pomembno, da se Gospod razodeva tudi današnjim narodom sveta?

Zgodb oz. izročil je več in si med sabo niso enotna. Bistveno pa je o dogodku obiska modrih zapisano v evangeliju. Že apostoli so se zavedali nujnosti, da veselo novico oznanijo vsem: judom, poganom, Grkom ...

Gašper Otrin: »Kristjani imamo dolžnost do drugih, da jim predstavimo Njega, ki je Pot, Resnica in Življenje.« FOTO: Osebni arhiv

Na odličen način je to storil apostol Pavel, ki je goreče oznanjal Kristusa. Pred očmi imamo zgled misijonarjev vseh časov, ki so ponesli resnico o Bogu narodom in ljudstvom po vsem svetu. To je preprosto povedano nujno, saj oseba šele v Kristusu spozna resnico o sebi, o življenju in lahko zaživi kot novi človek s perspektivo večnosti. Zato imamo kristjani odgovornost in dolžnost do drugih, da jim predstavimo Njega, ki je Pot, Resnica in Življenje.

Miha naj bi Jezusu prinesel zlato, Gašper kadilo, Boltežar pa miro. Kakšno simboliko v sebi nosi posamezno darilo?

Nekatera izročila iz 7. st. pravijo nasprotno, in sicer, da naj bi Boltežar nosil kadilo, Miha miro, Gašper pa zlato (rokopis iz Ravene). Ker najdemo v evangelijih tri darove, se sklepa, da so bili trije darovalci, a si tudi glede tega izročila niso enotna. Tisto, kar lahko rečemo, pa je pomenskost teh darov, ki so jih prinesli modri z Vzhoda. Zlato govori o tem, da je Jezus kralj; kadilo je namenjeno pravemu Bogu; mira pa obrednemu maziljenje umrlih, kar govori o Jezusovi človeški naravi. Že ljudje tistega časa so v teh darovih jasno prepoznali njihov simbolni pomen. Sicer bi se darovi zdeli dokaj neustrezni. Kaj naj bi na primer dete v hlevu in njegova starša počeli s kadilom in miro? Odganjali muhe in pomazali kruh?

Gašper Otrin: »Bog nam v vseh časih pošilja može in žene, otroke in starčke, modre in neuke, ki so živeli sveto in so zato lahko naše zvezde in zvezdniki.« FOTO: Osebni arhiv

Glede na različne legende naj bi bil Miha sivolas in najstarejši, Gašper mladenič dvajsetih let, Boltežar pa srednjih let, kar naj bi predstavljalo tri človekova starostna obdobja. Kakšno sporočilo Gašper prinaša sodobnemu mlademu človeku?

Za mlade lahko rečemo, da se večkrat upirajo vrednotam starejših, ker iščejo svojo lastno identiteto in si želijo sami izbirati svoje poti. Gašper lahko mlade nagovarja v tem, da je iskalec resnice, da sledi svojim sanjam in je pozoren na znamenja z neba. Sam se želi prepričati o resničnosti dogodka, ki so ga napovedovali preroki. Ne zadovolji se z dejstvom, da gredo tja že drugi, ki bi mu lahko o tem pozneje poročali. Želi biti aktiven in ker zaupa, ima s sabo že darilo za Mesijo. Vsak mladostnik se mora sam in na »lastne oči« prepričati o tem, da je Jezus Bog. Opazovati mora znamenja in slediti svojemu srcu, ki ga usmerja k Resnici. Bistvo je očem vidno in se daje spoznati, se ne skriva, saj je Bog postal otrok, potem pa evharistija.

Veličina praznika je v tem, da prav vse stvarstvo vodi h Kristusu in ga razglaša za Mesijo: angeli naznanijo pastirjem, modre pa vodijo nebesne zvezde.

»Možje in žene vsake generacije potrebujejo pri svojem romanju smer: kateri zvezdi naj sledimo?«, je nekoč ob prazniku Gospodovega razglašenja dejal pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. Katerim Božjim znamenjem oziroma zvezdam v svojem življenju sledite vi?

Sam se zelo opiram na tiste, ki so pot vere pred nami že prehodili in s svojo zvestobo Bogu, vdanostjo in zgledom dokazali, da je prava pot samo ena. Govorim o svetnikih, ki so naše zvezde za vso večnost. Vsak drugačen, vsak edinstven, vsak s svojo lastno zgodovino greha in preizkušenj ter vere in zaupanja. Svetniki so kakor luna, ki nima lastnega sijaja, ampak izžareva svetlobo sonca. Simbolika je jasna. Svetijo, ker so sami osvetljeni od Jezusa in Njegovo svetost kažejo vsem nam. In Bog nam v vseh časih pošilja može in žene, otroke in starčke, modre in neuke, ki so živeli sveto in so zato lahko naše zvezde in zvezdniki!

Kupi v trgovini

Sv. trije kralji 15 cm
Figure za jaslice
37,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh