Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob Prešernovem gaju v Kranju še Park slovenske himne

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 25. 01. 2022 / 11:31
Oznake: Kultura, Župnija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob Prešernovem gaju v Kranju še Park slovenske himne
Manjši park bodo uredili ob Prešernovem gaju. FOTO: Visit kranj

Ob Prešernovem gaju v Kranju še Park slovenske himne

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavila javni natečaj za Park slovenske himne. V Kranju bodo namreč uredili park, ki bo posvečen Zdravljici in nekdanji dolgoletni himni Naprej zastava slave.

Park občina namerava urediti na trenutno degradiranem in neurejenem območju v lasti Župnije Kranj, ki pri projektu tudi aktivno sodeluje. »Z vzpostavitvijo manjšega parka ob Prešernovem gaju, kjer je tudi zadnje počivališče obeh pesnikov, želimo počastiti državno Prešernovo in nacionalizirano Jenkovo himno ter seveda njuna avtorja. Urediti nameravamo spominsko obeležje, ki bo omogočalo vsakoletno ceremonialno počastitev državne himne na najvišjem nivoju, hkrati pa bo prostor služil tudi za redno počastitev himne Slovenske vojske,« je o načrtovanem parku povedal kranjski podžupan Janez Černe.

Prikaz trenutnega stanja območja, kjer želijo urediti park. FOTO: MOK/zajem zaslona

Z ureditvijo območja bo Kranj pridobil dodatno parkovno površino, celotna Slovenija pa edinstven prostor za prikaz zanimivega zgodovinskega razvoja slovenske himne, poudarjajo na občini.

Javni razpis za oddajo strokovnih predlogov ureditve parka je odprt do 28. februarja, izid bo znan konec marca, aprila pa naj bi odprli razstavo natečajnih elaboratov.  Več informacij o natečaju je na voljo na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

Častni pokrovitelj parka nacionalnega pomena bo predsednik republike Borut Pahor, pri projektu pa aktivno sodelujeta tudi ministrstvo za obrambo in resorni minister Matej Tonin.

Park bo na severni strani neposredno mejil na Prešernov gaj. FOTO: MOK


Kupi v trgovini

Prešeren in likovna umetnost
Monografije
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh