Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob rojstnem dnevu Slovenije slovesno tudi v Vatikanu

Objava: 28. 06. 2011 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ob rojstnem dnevu Slovenije slovesno tudi v Vatikanu

Slovesno sveto mašo v cerkvi Marije, Matere družine je daroval dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano.

Ob dvajseti obletnici samostojnosti Republike Slovenije je včeraj v Vatikanu potekala slovesna sveta maša, ki jo je v cerkvi, posvečeni Mariji, Materi družine, daroval dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, so se maše udeležili predsednik governatorata kardinal Giovanni Lajolo, nekdanji vice kamerleng kardinal Paolo Sardi in večina veleposlanikov, akreditiranih pri Svetem sedežu, ter številni slovenski duhovniki, posvečene osebe in laiki v Rimu. Praznovanje dvajsete obletnice samostojnosti Slovenije v Vatikanu je pripravilo slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu.

Kardinal Sodano se je v mašnem nagovoru Vsemogočnemu zahvalil za darove, ki jih je dal slovenskemu narodu v teh zadnjih dvajsetih letih njegove zgodovine. Izrekel je prošnjo Gospodu, naj 'ljubi slovenski državi' vedno ohrani dragoceni dar svobode in miru in ji podeli zvestobo tisti dragoceni duhovni dediščini, ki je vedno zaznamovala njeno zgodovino. Kardinal je v pridigi izpostavil pomen trdnih duhovnih temeljev za izgradnjo prave družbe in države. Kot je dejal, se v življenju narodov včasih pojavijo centrifugalne sile in jih razdrobijo, zato je vedno potrebno prositi Gospoda, naj pošlje svojega Svetega Duha, ki pomaga zgraditi pravo civilizacijo, utemeljeno na duhovnih vrednotah, ki jo edine lahko podpirajo.

Kardinal je spomnil na primer iz prve Mojzesove knjige, kjer lahko vidimo, kakšna je bila usoda ljudi, ki so hoteli zgraditi zemeljsko mesto brez Boga. Po povodnji je Bog blagoslovil Noeta in njegove sinove ter z njimi sklenil večno zavezo, ki jo lepo simbolizira mavrica, ko je prvič zasijala nad človeštvom (1 Mz 9-11). Ljudje, opiti od svoje moči, so nameravali zgraditi svoje mesto, kjer je bil Bog puščen ob strani. A to mesto je postalo babilon. Kardinal Sodano je izpostavil, da smo takšno izkušnjo imeli tudi v različnih obdobjih zgodovine Evrope. Zato nam po njegovih besedah ne preostane drugega, kot da prosimo Gospoda, naj nas osvobodi sovraštva in maščevalnosti, sebičnosti in rivalstva, in nam nato pomaga zgraditi resnično civilizacijo, civilizacijo duha, civilizacijo pravičnosti, civilizacijo ljubezni.

Kardinal Sodano je spomnil na besede papeža Benedikta XVI., ki nenehno izpostavlja, kako mora biti vsaka človeška družba zasnovana na trdnem duhovnem temelju. Pluralistična družba namreč še zdaleč ne pomeni agnostične družbe in laična država nikakor ne pomeni laicistične države, je poudaril kardinal Sodano. Izpostavil je tudi, da ima mir med ljudmi in narodi zagotovo veliko vrednost, a je lahko tudi krhek dar, če ni podprt s trdnimi vrednotami, če nima duše, ki bi ga poživljala. Mir še posebej potrebuje pravičnost, kajti mir je delo pravičnosti. Zato je včeraj za slovenski narod in vso novo Evropo prosil za dar trajnega miru, utemeljenega na tistih vrednotah pravičnosti in bratstva, ki sta temelj vsake civilizacije.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh