Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob smrti očeta tudi papeževo sožalje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 12. 2022 / 08:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob smrti očeta tudi papeževo sožalje
Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk kot otrok s svojim očetom Jurijem, ki je umrl 5. decembra 2022. FOTO: Vatican Media

Ob smrti očeta tudi papeževo sožalje

Papež Frančišek je izrazil iskreno sožalje voditelju Ukrajinske grško-katoliške cerkve, nadškofu Svjatoslavu Ševčuku, ki mu je pred nekaj dnevi umrl oče.

Papež Frančišek je ob vesti o smrti Jurija Ševčuka izrazil »globoko žalost«. Kot poroča spletni portal Vatican News, je Jurij Ševčuk umrl 5. decembra v starosti 79 let po hudi bolezni.

»V tem trenutku človeškega trpljenja Vam želim izraziti svojo bližino, izreči iskreno sožalje in zagotoviti, da je moje srce z Vami in z vsemi, ki žalujejo zaradi smrti dragega gospoda Jurija,« je papež zapisal v sporočilu, naslovljenem na višjega nadškofa Kijeva. Na koncu je dušo »ljubljenega očeta« zaupal Božjemu usmiljenju in Vsemogočnega prosil, naj mu podeli milost večnega miru.

V tem času človeškega trpljenja Vam želim ... zagotoviti, da je moje srce z Vami in z vsemi, ki žalujejo zaradi smrti dragega gospoda Jurija.

»V tem času človeškega trpljenja Vam želim izraziti svojo bližino, izreči iskreno sožalje in zagotoviti, da je moje srce z Vami in z vsemi, ki žalujejo zaradi smrti dragega gospoda Jurija,« zapiše papež v sožalnem telegramu, namenjenem nadškofu Ševčuku.

Dušo pokojnega očeta izroča »usmiljenemu Gospodu«, ki ga prosi, naj mu »podeli milost večnega miru«. Vsem žalujočim še podeljuje svoj blagoslov.

Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: arhiv Družine

Aktivist Grško-katoliške podzemne cerkve

Gospod Ševčuk se je rodil v kraju Brošniv-Osada v Ivano-Frankovski pokrajini, kjer je delal za državno železniško službo in sodeloval v podzemnih dejavnostih Ukrajinske grško-katoliške cerkve, ki jo je Stalin v Sovjetski zvezi prepovedal.

Nadškof Ševčuk je pripovedoval, kako je v tem kontekstu spoznal duhovnika Mihaila Kosila, rektorja podzemnega bogoslovnega semenišča v pokrajini Frankivsk, ki je odigral pomembno vlogo pri njegovem duhovniškem poklicu.

Višji nadškof Ševčuk se pogreba svojega očeta zaradi vojne v Ukrajini ni mogel udeležiti.

Ko je višji nadškof minuli teden v Kijevu govoril skupini časnikarjev, ki so bili s poljskim in ukrajinskim veleposlaništvom pri Svetem sedežu na obisku v Ukrajini, se je očeta spominjal kot dobrega človeka in pojasnil, da se zaradi trenutne vojne v Ukrajini žal ni mogel udeležiti njegovega pogreba v Združenih državah Amerike, kjer je bil oče v zadnjih mesecih na zdravljenju.

Mati višjega nadškofa Ševčuka, Vera, je zaradi bolezni umrla aprila 2021.

Nalaganje
Nazaj na vrh