Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obalno-kraška regija nad slovenskim povprečjem

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 10. 2021 / 15:43
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 15:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obalno-kraška regija nad slovenskim povprečjem
Člani in članice vlade so današnji obisk začeli z delovnim posvetom v Kopru v Pretorski palači, kjer je vladno ekipo uvodoma pozdravil koprski župan Aleš Bržan. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Obalno-kraška regija nad slovenskim povprečjem

Predstavniki slovenske vlade se danes mudijo na obisku Obalno-kraške regije, ki je glede na kazalnike razvitosti nad slovenskim povprečjem. Pozitivno izstopa tudi po podpovprečni brezposelnosti mladih kot tudi skupni brezposelnosti, visokem deležu prečiščenih odpadnih voda in relativno nizki ogroženosti zaradi naravnih nesreč.

Obalno-kraška regija je obenem edina, poleg osrednjeslovenske, z nadpovprečnim BDP na prebivalca in tudi po produktivnosti sledi osrednjeslovenski regiji, so zapisali v predsednikovem uradu.

Obalno-kraško regijo sestavljajo občine Ankaran, Divača, Hrpelje - Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana.

Turizem in kmetijstvo ključni panogi

V Obalno-kraški regiji imajo poleg turizma razmeroma ugodne naravne pogoje za kmetijstvo, pri čemer sta najpomembnejši panogi kmetijstva vinogradništvo in oljkarstvo. Obalno-kraška regija je tudi edina slovenska regija, ki leži ob morju. Naravne danosti regiji omogočajo, da ima zelo razvit turizem, kar je tako za Obalo kot Kras izjemno pomembna gospodarska panoga.

 Premier Janez Janša se je v okviru obiska srečal tudi s koprskim škofom dr. Jurijem Bizjakom. FOTO: Kabinet predsednika vlade

S škofom o delu na karitativnem področju

Predsednik vlade se je po vladnem delovnem posvetu srečal s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom v prostorih koprske škofije. Govorila sta predvsem o delovanju škofije na karitativnem področju. Prav tako sta se dotaknila vloge verskih skupnosti v družbi. Ob robu srečanja se je predsednik vlade vpisal v častno knjigo gostov koprske škofije.

Delovno kosilo z župani

Na delovnem kosilu se je Janša v družbi z ministri Andrejem Vizjakom, Jernejem Vrtovcem in Zvonetom Černačem srečal z vsemi župani Obalno-kraške regije. Govorili so predvsem o ključnih razvojnih dilemah, regionalnih izzivih in težavah. Sodelovali so župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek, izolski župan Danilo Markočič, komenski župan Erik Modic, koprski župan Aleš Bržan, piranski župan Đenio Zadković in sežanski župan David Škabar.

Vladni obisk bodo sklenili z javno tribuno o razvoju regije v Lipici.





Nalaganje
Nazaj na vrh