Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama imenoval katoličanko za vrhovno sodnico

Objava: 02. 06. 2009 / 10:41
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama imenoval katoličanko za vrhovno sodnico

Če Sonio Sotomayor potrdi senat, bo šest članov ameriškega vrhovnega sodišča katoličanov

Ameriški predsednik Barack Obama je sodnico Sonio Sotomayor predlagal za naslednico izločenega zveznega vrhovnega sodnika Davida Souterja. Če bo sodnico, ki izhaja iz Portorika, potrdil senat, bo na ameriškem vrhovnem sodišču zasedalo šest katoličanov. Še pred nekaj desetletji je bilo to popolnoma nepredstavljivo. Vrhovno sodišče je bilo nekdaj trdno v rokah t.i. ‘belih anglo-saksonskih protestantov’.

Sotomayorjeva je bila rojena v Bronxu, najrevnejšem izmed petih newyorških okrožij. V javni razpravi poudarjajo, da bi bila v primeru izvolitve prva latinsko-ameriška članica vrhovnega sodišča. V Združenih državah Amerike namreč še vedno veljajo nesmiselne, iz rasizma 19. stoletja izvirajoče oznake za ljudi, kot so ‘kavkaška rasa’, ‘črnci’, ‘ameriški domorodci’, ‘aziati’, ali ‘latino-američani’. Slednja oznaka je še posebej nesmiselna, saj imajo ljudje, ki izhajajo iz latinsko-ameriškega kulturnega okolja, zares pisano mešanico prednikov. Po Sandri Day O’Connor, ki zaradi starosti ni več članica vrhovnega sodišča, in Ruth Bader Ginsburg, ki je hudi bolezni navkljub še vedno aktivna, bi bila Sotomayorjeva šele tretja ženska predstavnica v najvplivnejšem sektorju vrhovnega sodišča.

Biografijo 54-letne sodnice v ZDA trenutno natančno preučujejo mediji in pravni strokovnjaki – v upanju, da bi v njenem življenjepisu našli namig, kam bo usmerjen njen glas, če postane vrhovna sodnica. Tiskovni prdstavnik Bele hiše je pojasnil, da je bila sodnica Sotomayorjeva vzgojena v katoliškem duhu in se pri družinskih slavjih in drugih pomembnih dogodkih udeležuje svete maše. To je kratek, a nedvoumen opis bodoče vrhovne sodnice.

Javno priznavanje vernosti po mnenju zunanjih opazovalcev Sonii Sotomayor v procesu imenovanja lahko le koristi. V javnosti velja za zagovornico verske svobode, na podlagi lastnih izkušenj pa je vrednostno ocenila tudi sistem katoliškega šolanja v ZDA. Konzervativni kritiki, ki se bodo obregnili ob njeno ‘zmerno’ stališče do splava, bodo imeli težave, če bodo sodnico skušali predstaviti kot ‘protiversko in brezvestno’ levičarko.

Imenovanje Sotomayorjeve pa po mnenju političnih opazovalcev zaključuje neke vrste monopol, ki so ga imeli republikanski predsedniki pri imenovanju katoličanov za vrhovne sodnike: vseh pet trenutno dejavnih katoliških sodnikov sta imenovala predsednika Bush starejši in Bush mlajši. Zadnji demokrat, ki je za visoki položaj imenoval katoličana, je bil Franklin D. Roosevelt (1933-1945).

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh