Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama izbral veleposlanika pri Svetem sedežu

Objava: 28. 05. 2009 / 19:02
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama izbral veleposlanika pri Svetem sedežu

Kot najprimernejši kandidat se je izkazal kubanski teolog Miguel Diaz

Na presenečenje mnogih je ameriški predsednik Barack Obama minulo sredo oznanil svoj izbor za veleposlanika Združenih držav Amerike pri Svetem sedežu. Kot najprimernejši kandidat se je izkazal 45-letni kubanski laični teolog osvoboditve dr. Miguel H. Diaz.

Diaz je zaposlen kot izredni profesor teologije na univerzi St. John in na kolegiju sv. Benedikta v Minnesoti. Je goreč podpornik predsednika Obame in oče štirih otrok. Diplomiral je na univerzi sv. Tomaža v Miamiju v ameriški zvezni državi Florida, magistrski in doktorski študij pa je zaključil na univerzi Notre Dame v Indiani. Pred profesorskim mestom v Minnesoti je poučeval na Floridi, v Ohiu, ter na univerzi Notre Dame, kjer je opravil magistrski in doktorski študij. Tekoče govori italijanski, španski in francoski jezik.

Deloval je kot član odbora Ameriškega katoliškega teološkega združenja in je nekdanji predsednik Akademije katoliških latinsko-ameriških teologov v Združenih državah Amerike ter nekdanji član upravnega odbora Združenja Karla Rahnerja. Je tudi svetnik za teologijo pri Katoliškem združenju učiteljev homiletike.

Diaz je avtor številnih knjig in člankov o latinsko-ameriški ter afro-ameriški teologiji osvoboditve, trenutno pa pripravlja še dve deli o kubansko-ameriških katoličanih. S svojim pisanjem si je pridobil številne privržence na katoliški levici in njegovo imenovanje so nemudoma podprli katoliški podporniki predsednika Obame. Njegovo imenovanje v Ameriki razumejo kot prvo ‘povračilo’ Obamove administracije katoličanom, ki so njegovi politiki že v predvolilnem času nudili brezpogojno podporo.

V kratki izjavi za javnost je Diaz povedal, da si želi delovati kot diplomatski most med svojim narodom in Svetim sedežem, in če ga ameriški senat potrdi, namerava nadaljevati delo svojih predhodnikov in še naprej razvijati odlične odnose med ZDA in Svetim sedežem.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh