Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama pohvalno o assiškem mirovnem srečanju

Objava: 03. 11. 2011 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama pohvalno o assiškem mirovnem srečanju

Francosko-bolgarsko psihoanalitičarko Julio Kristevo, predstavnico neverujočih, je govor papeža Benedikta XVI. v Assisiju 'osupnil in navdušil'.

Ameriški predsednik Barack Obama se je papežu Benediktu XVI. zahvalil za 'vodilno vlogo pri pomembnem srečanju' predstavnikov svetovnih verstev v Assisiju. Kot je poudaril v svojem zapisu, ki ga je objavil milanski časnik 'Corriere della Sera', se lahko 'z medverskim dialogom združimo v skupnih prizadevanjih za pomoč trpečim, za prinašanje miru na področja, kjer divjajo spori, za iskanje poti, da bi sebi in svojim otrokom ponudili boljši svet'.

V toku zgodovine je 'vera oblikovala naše mišljenje in naše življenjske perspektive', je še zapisano v pismu ameriškega predsednika. Vera nam odpira oči, da svet vidimo v njegovem resničnem bistvu, obenem pa nam daje moč, da lažje izpolnjujejo zahteve sodobnega časa'.

Po besedah italijanskega kardinala Ennia Antonellija je assiško srečanje pokazalo, kako zelo so se izboljšali odnosi med religijami od prvega srečanja leta 1986. Takrat je tedanji papež Janez Pavel II. vse prisotne škofe prosil, naj presodijo pobudo, ti pa so mu zagotovili, da bo z njo nastopilo 'novo, obetavno obdobje'. Danes se vsi zavedamo, poudarja kardinal, da dialog ni zgolj strateška odločitev, pač pa temeljna zahteva vsem verstvom.

Izraelski veleposlanik pri Svetem sedežu, Mordechay Lewy, je v pogovoru za Radio Vatikan kot izredno pomembo označil dejstvo, da se tovrstna srečanja ponavljajo. Ali bodo resnično pripomogla k temu, da se bodo ljudje vedli na miroljubnejši način, kar pravzaprav od njih zahtevajo temeljne smernice posameznih verstev in etike, pa je po njegovem mnenju vprašljivo. Vendar, zatrjuje Lewy, se stvari izboljšujejo.

Avstrijski publicist Walter Baier, predstavnik neverujočih, ki je bil na srečanje povabljen prvič, je spregovoril o 'eksistencialni krizi človeštva', ki zahteva dialog vseh ljudi dobre volje. Nekdanji predsednik avstrijske komunistične partije pa ni zadovoljen s podatkom, da so verski voditelji skoraj izključno moškega spola. Na tem področju se lahko verstva zgledujejo po humanizmu, meni Baier.

Francosko-bolgarska psihoanalitičarka Julia Kristeva pa je v pogovoru za Radio Vatikan izrazila željo po 'zaključku vojne med vernimi in nevernimi'. Govor papeža Benedikta XVI. v Assisiju jo je kot povabljeno predstavnico neverujočih 'osupnil in navdušil'.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh