Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občni zbor Škofijske Karitas Koper

Objava: 27. 02. 2009 / 07:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Občni zbor Škofijske Karitas Koper

Jutri, 28. februarja, bo v Vipavi občni zbor Škofijske Karitas Koper, ki se bo začel ob 9. uri z mašo v župnijski cerkvi sv. Štefana v Vipavi (ob somaševanju duhovnikov jo bo daroval koprski škof msgr. Metod Pirih), nadaljeval pa z vsebinsko razpravo, ki bo ponudila pregled dela v letu 2008 in program dela za leto 2009. Popoldanski del občnega zbora bo zaznamovalo predavanje Ivana Albrehta z naslovom Kje smo in kaj lahko izboljšamo? V tem okviru bodo predstavljeni tudi rezultati evalvacije Škofijske karitas Koper. Predavanju bodo sledile delavnice ter predvidoma ob 16. uri plenum in sklep občnega zbora.

Ponudimo že pred občnim zborom Škofijske karitas Koper nekaj podatkov iz njenega lanskega dela, ki jih je pripravila namestnica ravnatelja Jožica Ličen.

Karitas v koprski škofiji je za izvajanje različnih programov pomoči v preteklem letu zbrala in porabila več kot milijon evrov. V različnih stiskah so pomoč posredovali več kot 50.000 ljudem. Za pomoč družinam, posameznikom, otrokom, ostarelim, bolnim in drugim pomoči potrebnim so sodelavci opravili več kot 100.000 prostovoljnih ur. V 165 župnijah namreč deluje 1.658 stalnih in 1.495 občasnih prostovoljcev.

Programi pomoči so obče karitativni, specifični in preventivni. Škofijska karitas Koper tako na primer izvaja programe pomoči zasvojenim in njihovim svojcem ter brezdomcem. Družinam in otrokom so med drugim namenjeni počitniški programi. Pomoč ostarelim in bolnim so izvajali sodelavci župnijskih karitas (ob božičnih in velikonočnih praznikih so denimo obiskali 15.012 ostarelih in bolnih na domu, v domovih za ostarele in bolnišnicah je bilo opravljenih 11.164 obiskov, v župnijah so pripravili srečanja za starejše, ki se jih je udeležlo več kot tri tisoč starostnikov ...) Pomemben je tudi program pomoči na domu, v katerem je, če omenimo le en del te pomoči, več kot tri tisoč družin s skoraj 17.000 posamezniki prejelo več kot deset tisoč paketov hrane in higienskih potrebščin.

Škofijska karitas Koper pomaga tudi ljudem v stiski v tujini. Omenimo samo pomoč, ki jo prek različnih programov nudi ljudem v Bosni in Hercegovini.

V programu dela za leto 2009 predvidevajo nadaljevanje vseh že utečenih programov in akcij (spomnimo samo na nekatere: Umetniki za Karitas, posvojitev na razdaljo, Otroci nas potrebujejo ...). Posebno skrb bodo posvetili pomoči ljudem, ki bodo zaradi nastale finančne gospodarske krize ostali brez dela ali pa bodo za normalno preživljanje dobili premalo sredstev. Poleg konkretne gmotne in finančne pomoči si bodo pri delu s prosilci pomoči prizadevali za spodbujanje samopomoči, v širši družbi pa za krepitev solidarnosti.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh