Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana: sodelavci dajejo življenje Karitas

Za vas piše:
Alenka Petek
Objava: 24. 03. 2024 / 11:27
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2024 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana: sodelavci dajejo življenje Karitas
»In kdo je moj bližnji?« je bilo geslo letošnjega občnega zbora. FOTO: Alenka Petek

Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana: sodelavci dajejo življenje Karitas

V soboto, 23. marca, so se v ljubljanski stolnici pri sveti maši, ki jo je ob somaševanju duhovnikov in sodelovanju diakonov iz ljubljanske nadškofije daroval ljubljanski nadškof msgr Stanislav Zore, zbrali prostovoljci župnijskih Karitas ljubljanske nadškofije in sodelavci Škofijske karitas Ljubljana. Za geslo letošnjega občnega zbora je bilo izbrano vprašanje iz Janezovega evangelija »In kdo je moj bližnji?« (1Janez 4,18)

Gospod nadškof je zbrane nagovoril in se zahvalil prostovoljcem za njihovo srčnost, sočutje in pomoč ljudem v stiski. Zahvalil se je tudi dobrotnikom, ki darujejo sredstva in s tem zagotavljajo obstoj Karitas, ter zaposlenim, ker njihovo delo pri karitas ni samo birokratsko izpolnjevanje delovnih nalog, temveč srčna zavzetost za pomoč ljudem v stiski. V času lanskoletnih poplav so ukrepali pogumno, učinkovito in hitro. Takrat so stopili skupaj in dokazali, da je njihova prva skrb pomoč ljudem v stiski.

FOTO: Alenka Petek

Srečanje se je nadaljevalo z druženjem in programom na Teološki fakulteti, kjer so po uvodnih pozdravih zbrani prisluhnili pevskemu nastopu Mladinskega pevskega zbora Limbar iz Moravč, ki je s svojim prešernim petjem, prijetnimi spevnimi pesmimi in sproščenostjo navdušil vse v dvorani.

FOTO: Alenka Petek

Sledilo je predavanje misijonarja Toneta Kerina, ki je 29 let preživel na Madagaskarju, na temo Življenje in delo v misijonih. Takoj na začetku je povedal, da je prva misijonarjeva skrb prinesti Jezusa ljudem, ki ga še ne poznajo. Ko je prišel na Madagaskar, se je moral najprej spoznati z malgaško kulturo, navadami in običaji. Ker živijo v veliki revščini, jim je do boljšega življenja pomagal na več načinov. Veliko skrbi je posvetil gradnji šol in šolanju otrok, preprečevanju lakote in motiviranju ljudi za nove metode pridelovanja hrane. Zaradi pomanjkanja zdravil in zdravstvenega osebja je začel na misijonskih postajah graditi ambulante za nujno pomoč.

Predavanje z nazornim opisom življenja in podkrepljeno projekcijo slik, je navdušilo poslušalce.

Sledilo je poročilo o delu Škofijske in župnijskih Karitas v letu 2023. Številke kažejo na velikost delo, ki je bilo opravljeno. V Škofijski karitas Ljubljana je aktivnih 3350 prostovoljcev, ki je lansko leto opravilo 232.993 ur prostovoljnega dela. Trideset župnijskih karitas je pripravilo dobrodelne koncerte. Štiriinšestdeset ŽK pa sredstva za svoje delovanje in pomoč ljudem dobi z dobrodelnimi akcijami, na katerih izdelujejo butarice, adventne venčke, voščilnice, za katere jim ljudje namenijo dobrodelne prispevke. V različnih programih je Karitas v lanskem letu pomagala 42.872 osebam. V I. in III . arhidiakonatu, ki sta doživela avgustovske poplave so zbrali kar 187 ton hrane za pomoč poplavljenim. Škofijska karitas je skupaj z župnijskimi Karitas družinam in posameznikom v stiski pomagala s hrano 21.805 prosilcem, v skupni vrednosti 2.517.567 €, ter namenila 392.115 € za pomoč pri plačilu položnic.

FOTO: Alenka Petek

6025 otrok je bilo deležnih različnih vrst pomoči, od šolskih potrebščin, botrstva, plačila prehrane, počitnic ali Miklavževega obdarovanja. Lansko leto se je povečalo tudi število starejših, ki so potrebovali pomoč. Župnijske karitas so obiskale 8.615 starostnikov, družabnih srečanj v župniji se je udeležilo 2.712 oseb, skupine za starejše pa obiskuje 223 udeležencev. Za pomoč 4.312 starejšim so namenili 158.387 €.

Finančno poročilo je pokazalo, da je Škofijska karitas Ljubljana v lanskem letu razdelila 4.139.876,00 € pomoči 4.078 poplavljenim gospodinjstvom.

Pred koncem sta gospod nadškof in Marko Čižman, predsednik ŠKL, podelila Zahvale sedemnajstim župnijskim Karitas za nesebično, predano delo ob poplavah. Z organizacijo pomoči in delom na terenu so pripomogle k lajšanju materialnih in psihosocialnih stisk prizadetim.

FOTO: Alenka Petek

Na koncu se je za trud in opravljeno delo v preteklem letu sodelavcem ŠKL in vsem prostovoljcem ŽK zahvalil tudi generalni tajnik Jože Kern. Poudaril je, da si za prihodnja leta želi mirnejših časov s čim manj bolezni, vojn in naravnih nesreč. Upa, da prihaja čas za večje vključevanje mladih v delo karitas. Mladi so se velikokrat pripravljeni vključiti v dobrodelnost župnije, vendar čim bolj samostojno in projektno. Želijo dejavnosti in akcije, ki jih vodijo sami, na svoj način. Na Škofijski karitas Ljubljana bodo za ta namen poskušali čim bolje organizirati koordinacijo in konkretno pomoč župnijskim Karitas.

Nalaganje
Nazaj na vrh