Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obeležujemo mednarodni dan študentov

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 11. 2021 / 17:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obeležujemo mednarodni dan študentov
Mednarodni dan študentov obeležujemo 17. novembra. FOTO: Pexels.

Obeležujemo mednarodni dan študentov

Ob letošnjem mednarodnem dnevu študentov so v Študentski organizaciji Slovenije posebej opozorili na nezavidljiv položaj, v katerem se je generacija študentov znašla zaradi epidemije koronavirusa in posledic ukrepov za njeno zajezitev.

Študentje pričakujejo, da bo študij v tem šolskem letu v največji meri potekal v živo, z morebitnimi posamičnimi selitvami na splet, glede na epidemiološko situacijo na zavodih.

»Vse informacije kažejo na to, da so med študenti več posledic pustili ukrepi za zajezitev epidemije, kot bolezen sama. Nekatere fakultete sicer dele študija selijo na splet, vendar gre po zagotovilih s strani univerz za začasne in kratkotrajne rešitve, ki so posledica večjega števila okužb na posamičnih fakultetah,« so zapisali na uradni spletni strani Študentske organizacije Slovenije. 

Zdravstvena kriza je za študente postala tudi socialna, predvsem zaradi upada ponudbe študentskega dela v času zaprtja države. Kasneje je nastopila tudi psihosocialna kriza, ki je posledica dolgotrajnega študija in življenja »na daljavo« brez osebnih in socialnih stikov.

Zaznati je tudi nekatere pozitivne posledice 

V Društvu študentov invalidov Slovenije so izpostavili tudi nekatere pozitivne posledice, ki jih je za določene posameznike prinesla epidemija in z njo študij na daljavo. 

»Nekaterim študentom, še posebej tistim, ki težko sedijo ali imajo zaradi svojega zdravstvenega stanja kakršnekoli gibalne in posledično tudi logistične težave, je študij na daljavo predstavljal olajšanje, saj jih je močno razbremenil, predvsem v fizičnem smislu. Niso bili več deležni tolikšnega napora, predavanja pa so lahko spremljali tudi z domačega kavča ali postelje,« so pojasnili pri omenjenem društvu. 

Epidemija koronavirusa je močno vplivala na življenje študentov. FOTO: Pexels.

Že lani so začeli tudi s projektom Prava smer, v sklopu katerega so izdali več smernic in namigov tako za študente s posebnimi potrebami kot visokošolske zavode, ki jih obiskujejo, s prizadevanjem, da bi naredili tovrstnim študentom študij na daljavo bolj dostopen.

Dodali so še, da študenti invalidi ne želijo posebnih privilegijev in tega, da se nanje gleda na način, kot da so manj kompetentni. »To se žal pozna tudi pri kasnejšem vstopu na trg dela, saj so zaradi svoje invalidnosti s strani delodajalcev včasih diskriminirani.«

Ključni izzivi za študente so težave pri iskanju nastanitev 

V ŠOS so v trenutnih razmerah opozorili še, da se študenti ponovno soočajo z enakimi težavami, kot so se pred začetkom epidemije. »Ključni izzivi za študente so težave pri iskanju nastanitev v študijskih središčih, višanje cen življenjskih stroškov ter prenizek obseg štipendijske politike ter posledično vse večja potreba po opravljanju študentskega dela.«

»Zaradi tega so v organizaciji pripravili predlog novega zakona za urejanje položaja študentov, kjer med drugim predlagajo povišanje državnih štipendij in širjenje kroga upravičencev do njih, povečanje sredstev za investicije v študentske domove, prepoved zaračunavanja vpisnin in drugih skritih stroškov študija, zagotavljanje enake obravnave študentov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v študijskem okolju. Zakon je v zakonodajni postopek vložil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, obravnava zakona pa se bo začela v prihodnjih mesecih,« poroča STA. 


Nalaganje
Nazaj na vrh