Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijon 2021 v župniji Cerklje: Zaupam vate

Za vas piše:
Jernej Marenk
Objava: 13. 11. 2021 / 15:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2021 / 15:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijon 2021 v župniji Cerklje: Zaupam vate
Sveto mašo ob začetku misijona je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore FOTO: YouTube/zajem zaslona

Misijon 2021 v župniji Cerklje: Zaupam vate

Spomladi 2020 je župnijski pastoralni svet sprejel odločitev, da začnemo pripravljati župnijski misijon. Določili smo datum misijona: 12. – 21. november 2021.

Misijonar je Jezusov poslanec. Tisti, ki oznanja evangelij. Tisti, ki pričuje za Jezusa. Z besedama »apostol« in »misijonar« označimo nekoga, ki je poslan, da ljudi pouči o Jezusu in jih naredi za Jezusove učence.

Naloga misijona je tudi to, da se zavedamo, da smo vsi misijonarji. Bog nam naroča, da je vsakdo poklican pričevati zanj.

Misijon je priložnost, da utrdimo in poživimo svoje duhovno življenje. Želimo biti z Jezusom, želimo ga poslušati. Poslušali ga bomo, ko nas bodo nagovarjali misijonarji. Želimo utrditi svojo vero, da bi doživljali Božjo bližino, da bi se zavedali darov, ki nam jih daje. Bog govori prav vsakemu človeku, saj je naš Oče in Prijatelj.

ZARADI ZDRAVSTVENIH RAZMER se je Župnijska skupina za pripravo misijona odločila, da se misijon izvede v prilagojeni obliki. Začeli smo ga, kot je bilo načrtovano, v petek z nadškofovo mašo. V predvidenem terminu misijona bo vsak večer sveta maša z misijonskim nagovorom, ki jo bo vodil eden od misijonarjev. Vsi drugi dogodki se prestavijo na čas, ko bodo razmere to dopuščale. Svete maše so predvajane prek YouTube kanala Župnije Cerklje.

G. nadškof Stanislav Zore je v pridigi poudaril, da smo skupaj kot kristjani, ki želimo z misijonskim dogajanjem poživiti svoj odnos z Bogom in tudi svoje odnose v družini, soseski, družbi …

Misijon v sami osnovi svojega delovanja gre na področja, kjer ni vse tako, kot bi želeli.

Kot je pojasnil, so časi za načrtovanje misijona neugodni in se zdi, da misijon začenjamo v času, ko bo težko rodil sadove, ker ne moremo priti skupaj. Vendar misijon v sami osnovi svojega delovanja gre na področja, kjer ni vse tako, kot bi želeli. Zato je simbolika tega časa zgovorno povabilo, da misijon v resnici potrebujemo. Kljub neugodnim okoliščinam lahko vsakdo odpre vrata misijonu. V življenju vsakega izmed nas se lahko zgodi tisto, kar pravi sv. Janez Evangelist v Razodetju: »Stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in vrata odpre, bom vstopil.«

Gospod nadškof je svoj nagovor zaključil z besedami: »Ko boste poslušali besede misijonarjev, jih ne glejte kot nekoga, ki po službeni dolžnosti stoji pred vami in vam skuša približati Božjo besedo in skrivnosti naše vere. Glejte jih kot nekoga, ki se trudi živeti svojo vero, kakor se trudite vi, in ki ga je Božja dobrota poslala sem zato, da bi skupaj odkrivali lepoto vere in Boga. Posledica tega bo, da bomo vsi postali misijonarji. Misijon ni v tem, da smo gledalci. Misijon je v tem, da se zavedamo svojega poslanstva, da sami postanemo oznanjevalci, pričevalci. Da postanemo tisti, ki prinašajo Gospoda in njegovo besedo povsod.«

Naj ne utihne molitev. Naj Jezus v Najsvetejšem ne bo osamljen. Tako bomo dali možnost Njemu, ki je prvi misijonar. (nadškof Stanislav Zore)

G. nadškof nas je povabil, naj ne utihne molitev. Naj Jezus v Najsvetejšem ne bo osamljen. Tako bomo dali možnost Njemu, ki je prvi misijonar.

Voditelj misijona, p. Branko Cestnik CMF je zapisal: »Ljudski misijon že v imenu razkriva, kaj pomeni. Je ljudski, namenjen ljudem, za ljudi, iz potreb ljudi. Je misijon, se pravi, dogaja se v Besedi, ki je bila v začetku in bo na koncu. Misijon »sestavljamo« tisti, ki ste kot skupnost verujočih ali kot iskalci, in tisti, ki k vam pridemo kot služabniki Besede; vi v Cerkljah in mi z vseh vetrov. Oboji smo učenci istega Gospoda, oboji se bomo v tem času učili. Čas misijona sovpada z vesoljno sinodo, ki hoče prav to: da smo iskrenih besed in da hodimo skupaj. Cerkljanski misijon se odvija pod geslom Zaupam vate! Brez zaupanja človek ne zraste v človeka, družba pa razpade. Obnavljali bomo zaupanje in odkrivali tistega, ki mu zaupamo: brata, sestro, Boga.«

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh