Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslovitev glavnega oltarja v Križah [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 07. 11. 2021 / 15:31
Oznake: Cerkev, Praznik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 11:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslovitev glavnega oltarja v Križah [FOTO]
Blagoslovitev obnovljenega glavnega oltarja in drugih del v župnijski cerkvi v Križah. FOTO: Jožef Pavlič.

Blagoslovitev glavnega oltarja v Križah [FOTO]

Zahvalna nedelja, 7. novembra, je bila za župljane župnije Križe zahvalna v polnem pomenu besede.

Z župnikom Ivom Kožuhom so se veselili končane temeljite triletne obnove glavnega oltarja in drugih obnovitvenih del v župnijski cerkvi Povišanja svetega Križa. 

Kako zahtevna so bila ta dela in kaj vse je bilo obnovljeno, je z zapisanimi besedami obolelega odsotnega vodje restavratorske ekipe prof. mag. Vlada Frasa in njegove »desne roke« pri obnovi, hčerke univ. dipl. restavratorke in konservatorke Eve Marije Fras, na začetku maše po pozdravnih besedah povedal član domačega ŽPS David Ahačič. 

David Ahačič. FOTO: Jožef Pavlič.

Spomnil je na čase, ko je bil glavni oltar še »velik sivo-črnikast oltar, na katerem je sijala edino podoba sv. Helene.« In ugotavljal: »Sedaj je njegova podoba drugačna, zasijal je v celoti v vsej svoji moči s sv. Križem. Natančno, dosledno in strokovno delo izkušenih restavratorjev se vidi v najmanjših detajlih in v skladni celoti, ki združuje znanje konservatorsko-restavratorske stroke z občutkom za sakralno umetnosti. Celotni prostor cerkve je zadihal v novi svetli in sproščeni svetlobi.« 

FOTO: Jožef Pavlič. 

Zaradi tega – da »se notranjščina cerkve osvobodi prenasičenosti s predmeti, ki niso nujni, ampak celo preživeti in utesnjujejo prostor« – so pri obnovi cerkve  umaknili  neobaročni Götzlov križev pot, za katerega bodo našli prostor kje drugje. Kipa sv. Helene, najditeljice sv. Križa, in sv. Nikolaja, so, obnovljena, na novih marmoriranih podstavkih namestili ob straneh prezbiterija, staro prižnico pa dali v podružno cerkev sv. Urha v Žiganji vasi. Tam bo, restavrirana, »oplemenitila notranjo leseno opremo cerkve«.

Na ostenje cerkvene ladje so na novo naslikali dvanajst replik dveh starih posvetilnih križev.

Obnoviteljem se je za njihovo veliko delo, župljanom pa za denarno podporo opravljenih del, zahvalil župnik Ivo Kožuh.    

Sveto mašo je daroval nadškof Stanislav Zore. FOTO: Jožef Pavlič.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je blagoslovil velika obnovitvena dela, je v govoru med mašo na zahvalno nedeljo župljane župnije Križe povabil k potrpežljivemu prenašanju življenjskih križev in težav, zaupanju v Križanega Jezusa in izkazovanju ljubezni do njega in drug drugega.

Med mašo je lepo pel domači Mešani cerkveni pevski zbor s solistom Žigom Kresetom, petje pa je z zelo ubranim igranjem na orgle spremljala organistka Urška Ahačič.    

Že 23. oktobra so v Križah predstavili knjigo in dokumentarni film o zaslužnem župljanu Slavku Bohincu (1955–2019).  V njej so spomine nanj obudili njegovi dobri poznavalci. Lepo in prav bi bilo, da dobi ta nekdanji cerkveni ključar v Križah, kulturnik, prostovoljec, krvodajalec, zelo prizadevni delavec KS Križe in še marsikaj drugega primeren pomnik. 

Več fotografij si oglejte v fotogaleriji Jožefa Pavliča: 


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh