Zapri
Iskanje

Obhajamo god sv. Lovrenca

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 10. 08. 2021 / 08:45
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 08:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Obhajamo god sv. Lovrenca

Obhajamo god sv. Lovrenca
Podružnična cerkev sv. Lovrenca, Kazlje na Krasu. FOTO: Ivo Žajdela.
Sveti Lovrenc je bil učenec papeža Siksta II. Ta je mladeniča zelo cenil zaradi vedrega značaja in izrednega poguma.

Lovrenc je papežu pomagal pri sveti maši, upravljal cerkveno premoženje in skrbel za reveže. Čeprav je bil papež že zelo v letih, Lovrenc pa mlad, ju je povezovalo veliko prijateljstvo, ki je posebej prišlo do izraza v dobi preganjanja cesarja Valerija. 

Ko so papeža Siksta II. peljali 6. avgusta leta 257 v usmrtitev, je Lovrenc zaklical, zakaj odhaja v smrt brez njega. Papež mu je obljubil, da bo kmalu prišel tudi njegov čas. To se je čez eno leto res zgodilo, saj je Lovrenc po strašnem mučenju na ražnju umrl 10. avgusta 258. 

Sv. Lovrenca upodabljajo kot diakona z ražnjem, evangelijsko knjigo in s križem ali z mučeniško palmo. Pogosta pa je tudi podoba, ko sv. Lovrenc deli ubogim miloščino.

Solze svetega Lovrenca 

V času okrog njegovega godu smo na nebu priča enemu najlepših vesoljskih pojavov – meteorskemu dežju, ki se periodično ponavlja vsako leto. Nebo nam pripravi čudovito nočno predstavo – na tisoče padajočih zvezd, ki so ob lepem in jasnem vremenu vidne s prostim očesom. 

V ljudskem jeziku meteorski dež poznamo kot solze svetega Lovrenca. Te naj bi pretakalo nebo zaradi strašne smrti mučenca.

Lovrenc, Lovro in Lovrencija 

Ime Lovrenc ni ravno pogosto, saj je v Sloveniji le 257 pripadnikov moškega spola, ki nosijo to ime. Nasprotno pa je v zadnjem času opaziti velik porast imena Lovro. Teh je v Sloveniji danes že kar 2.853.

Zanimivo je, da obstajata tudi ženski različici tega imena – Lovrencija in Lavrencija, vendar je Slovenk s tema imenoma zgolj po 10. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh