Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo god svetega papeža Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 10. 2020 / 08:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2020 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo god svetega papeža Janeza Pavla II.

Obhajamo god svetega papeža Janeza Pavla II.

Papež Janez Pavel II. goduje 22. oktobra.

FOTO: splet/arhiv Družine.

Janez Pavel II. (1920–2005) je bil rojen v Wadowicah na Poljskem kot Karol Wojtyła. Škofovsko posvečenje je prejel leta 1958. Dvajset let kasneje (16. oktobra 1978) je bil izvoljen za papeža.

Tako je postal 263. naslednik apostola Petra v zgodovini Katoliške cerkve. Prvič po 400 letih se je zgodilo, da za papeža ni bil izbran Italijan, ampak Poljak. Njegov pontifikat je trajal kar 26 let.

Leta 1981 je preživel poskus atentata, kasneje pa se je s storilcem tudi srečal in mu dejanje odpustil. Dolgo življenje in hudi napori so pustili na njem mnoge zdravstvene težave in posledice. Umrl je 2. aprila 2005.

Bil je izredno priljubljen med verniki po vsem svetu. Na njegovem pogrebu so se razlegale besede »Svetnik takoj!« In to se je res kmalu uresničilo, saj ga je papež Frančišek že leta 2014 razglasil za svetnika.
God svetega papeža Janeza Pavla II. obhajamo 22. oktobra, na obletnico nastopa njegove papeške službe.


Angeli v ključnih trenutkih obdajajo Kristusa in ga spremljajo v izpolnjevanju njegovega odrešilnega poslanstva. FOTO: Pexels.

Papež Janez Pavel II. o angelih

Papež Janez Pavel II., ki je napisal številne odmevne okrožnice, je znan tudi po svojih odličnih literarnih in duhovnih spisih. Med temi zadnjimi so zelo zanimiva njegova razmišljanja o angelih, duhovnih bitjih, ki spremljajo zgodovino odrešenja vse od stvarjenja sveta. Zbrana so v knjigi z naslovom Angeli: Kdo so in zakaj so pomembni?

»Nova zaveza postavlja v ospredje naloge angelov v odnosu do Kristusovega poslanstva kot Mesija, in sicer najprej ob skrivnosti učlovečenja Božjega Sina, kot ugotavljamo v pripovedi o oznanjenju rojstva Janeza Krstnika, rojstva Kristusa samega, v razlagah in navodilih Mariji in Jožefu, v znamenjih, danih pastirjem v noči Gospodovega rojstva, v varstvu novorojenega pred pretečo nevarnostjo Herodovega preganjanja … Nekoliko naprej evangeliji govorijo o prisotnosti angelov med 40-dnevnim Jezusovim postom v puščavi in med molitvijo v Getsemaniju. Tudi po Jezusovem vstajenju spet angel v podobi mladeniča oznani ženam, ki so prihitele h grobu in so začudene nad dejstvom, da je prazen. Dva angela je videla Marija Magdalena, ki ima milost osebnega Jezusovega prikazanja, angeli pa se prikažejo tudi apostolom po Jezusovem vstajenju.«

»Vse to so angeli Kristusovega življenja, trpljenja in poveličanja. Angeli tistega, ki je po besedah svetega Petra "na Božji desnici, potem ko je šel v nebesa, in so mu podrejeni angeli in oblasti in moči". Če se torej ozremo na ponovni Kristusov prihod, vidimo, da vsi sinoptični evangeliji zabeležijo, da bo "Sin človekov prišel v veličastvu svojega Očeta s svetimi angeli". Zato lahko rečemo, da angeli kot čisti duhovi niso le soudeleženi pri svetosti Boga samega na način, ki jim je lasten, temveč v ključnih trenutkih obdajajo Kristusa in ga spremljajo v izpolnjevanju njegovega odrešilnega poslanstva za ljudi. Na enak način je tudi vse izročilo in redno cerkveno učiteljstvo skozi stoletja pripisovalo angelom ta posebni značaj in vlogo mesijanskega služenja.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh