Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 07. 12. 2020 / 15:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2020 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije

Obhajamo praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije

Marijo je Bog izbral za odločilno nalogo v zgodovini odrešenja.

FOTO: Unsplash.


Marija je pri izvedbi večnega Božjega načrta sodelovala na prav poseben, edinstven način. Vstopila je v zgodovino odrešenja tako, da je v sebi povzemala in odsevala največje verske skrivnosti.

Zgodi se!

Njen »Zgodi se!«, njeno sodelovanje, je bilo pomembno za ves svet in za vso človeško zgodovino. Nihče drug ni imel poslanstva, ki bilo tako pomembno kot Marijino. Ko je izrekla svoj »Zgodi se!«, je odprla vstop v človeško zgodovino Mesiju, ki so ga napovedovali mnogi preroki.

Na to edinstveno Marijino mesto in svetost nas spominja praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga Cerkev obhaja v času priprave na Božič.

Zgodovina praznika

Papež Klemen XI. je leta 1708 zapovedal, naj se brezmadežno Marijino spočetje obhaja v vesoljni Cerkvi kot zapovedan praznik.

Papež Pij IX. pa je Marijino brezmadežno spočetje dobrih 100 let kasneje (8. decembra 1854) razglasil kot versko resnico: »Da je blažena Devica Marija bila v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in predpravici, ki jo je podelil vsemogočni Bog z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, odrešenika človeškega rodu – to je od Boga razodet nauk in ga morajo zato vsi verniki trdno in stanovitno verovati.«

Naš blaženi Anton Martin Slomšek, ki je bil škof v tistem obdobju, je z velikim navdušenjem naznanil slovenskim vernikom razglasitev Marijinega brezmadežnega spočetja za versko resnico. Dejal je: »Veselo novico vam oznanjam, ki bo večno slovela – slovela v čast in hvalo Bogu in Mariji, pa tudi nam, vernim otrokom Marije v tolažbo – slovito novico, naj si jo živo v srce zapišite!«

Da bi bili sveti in brezmadežni …

Vsebina praznika nas kljub njegovi skrivnostni mogočnosti ne oddaljuje od Marije, ampak nam jo še bolj približuje, saj je z besedo »brezmadežna« izražena tudi vsa skrivnost našega duhovnega življenja.

Skrivnost, ki jo obhajamo na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ni nekaj, kar bi zadevalo samo Odrešenikovo mater. Praznik nam živo kliče v spomin, da Bog človekovo življenje objema z odrešujočo ljubeznijo, saj nas je že »pred stvarjenjem sveta izvolil v njem, da bi bili pred njegovim obličjem sveti in brezmadežni« (prim. Ef 1,4).


FOTO: Tatjana Splichal.

Ob prazniku Brezmadežne se zavemo, da je Božja ljubezen neprimerno močnejša kakor hudobija greha. Na več mestih v Svetem pismu beremo podobno:

»Njemu pa, ki vas more varovati pred padcem ter vas brez madeža in v veselju postaviti pred svoje veličastvo, edinemu Bogu, našemu odrešeniku, po našem Gospodu Jezusu Kristusu: slava in veličastje, moč in oblast pred vsemi veki in zdaj in na vse veke! Amen« (Jud 1,24-25).

Marija je začetek in vzrok našega veselja

Marijino brezmadežno spočetje pomeni: Bog objema človekovo življenje z odrešujočo ljubeznijo. Marija je začetek in vzrok našega veselja. Nikakor ne iz sebe; kar je in kar mora podariti, vse izvira od Gospoda, kakor je čudovito izrazila v svoji hvalnici ob obisku pri Elizabeti (prim. Lk 1,46-55).

Moja duša poveličuje Gospoda
in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku,
kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice.
Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi,
kajti velike reči mi je storil Mogočni
in njegovo ime je sveto.
Njegovo usmiljenje je iz roda v rod
nad njimi, ki se ga bojijo.
Moč je pokazal s svojo roko,
razkropil je tiste, ki so ošabni v mislih svojega srca.
Mogočne je vrgel s prestolov
in povišal je nizke.
Lačne je napolnil z dobrotami
in bogate je odpustil prazne.
Zavzel se je za svojega služabnika Izraela
in se spomnil usmiljenja,
kakor je govoril našim očetom:
Abrahamu in njegovemu potomstvu na veke.


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov.

Preberite še:
- Da bo advent doživet …
- Svetniki, ki godujejo v adventu
- Bog nas prehiteva z ljubeznijo

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh