Zapri
Iskanje

Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 13. 05. 2021 / 07:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2021 / 17:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda

Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda
Spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo.

Gebhard Fugel: Kristusov vnebohod (izrez) FOTO: Wikipedia

Danes v Katoliški cerkvi obhajamo slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja.

Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem pripovedovanju po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo (prim. Mr 16,19–20; Lk 24,50–53 in Apd 1,9–11):

Vzdignil se je pred njihovimi očmi in oblak ga je zastrl njihovim pogledom. Ko so po njegovem odhodu strmeli v nebo, glej, sta stala pri njih dva moža v belih oblačilih, ki sta rekla: 'Možje Galilejci, kaj stojite in gledate v nebo? Ta Jezus, ki je bil vzet od vas v nebo, bo prišel prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo' (Apd 1,6–11).

Praznik želi poudariti pomen Jezusove bližine z Bogom Očetom in Svetim Duhom. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami navzoč na več načinov. Kot je poudaril drugi vatikanski cerkveni zbor (1962–1965), je Kristus navzoč tedaj, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, zapisani v Svetem pismu, v duhovnikovi osebi, ko deluje v Jezusovem imenu, v zakramentih, ter na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.

Pomen Kristusove trajne navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje. Cerkev po Kristusovem naročilu od zadnje večerje naprej (prim. Mt 26,26–30) ponavlja besede posvetitve kruha in vina v Kristusovo telo in kri. Že prvi kristjani so spomin na zadnjo večerjo obhajali v obliki, kakor jo poznamo danes: zbirali so se ob branju Božje besede, molitvi Očenaš in lomljenju kruha.

Praznik Gospodovega vnebohoda je za Cerkev priložnost, da vernikom pomaga pri oblikovanju in utrjevanju vere v Jezusovo živo navzočnost v življenju.

Razlago praznika povzemamo po Tiskovnem uradu SŠK.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close