Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obiščite digitalno razstavo Križev pot

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 06. 04. 2020 / 09:52
Oznake: Družba, Galerija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obiščite digitalno razstavo Križev pot

Obiščite digitalno razstavo Križev pot

Na instagram profilu galerija.druzina je na ogled digitalna razstava Križev pot 2020. Slike je ustvarila Mira Ličen Krmpotić.

Res je morala galerija Družina začasno ustaviti občudovanje slik v živo v naših prostorih, kar pa še ne pomeni, da obisk razstave ni mogoč. Seveda prek spleta. Na instagram profilu galerija.druzina je na ogled digitalna razstava Križev pot 2020. Slike postaj je ustvarila Mira Ličen Krmpotić.

»Namesto letošnje razstave po piranskih cerkvah vam pošljem diaprojekcijo enega od pripravljenih križevih potov z željo, da čim lepše doživimo letošnjo tako posebno veliko noč,« je zapisala slikarka.

Slike na pot po digitalni razstavi pospremi besedilo: 

»Ko je ranjena ljubezen, je le križ prehod v življenje. Ljudje, ki ga ne sprejmejo in ne nosijo z Gospodom, ostajajo zaprti vase in so brez upanja. Križ je most, ki povezuje različne stvarnosti in ljudi. Je kot bomba, ki jo vržemo v žrelo morskemu psu hudobije. Fantu, ki je vprašal Jezusa, kaj naj naredi, da bo dosegel večno življenje, evangelij odgovarja: pojdi po križevem potu. Tudi, ko bo doživel temo ali se bo zaplezal, mu v križu posijal žarek rešitve.

Gospod, daj mi moč, da bom s tabo hodil skozi preizkušnje, da bom ob tvoji pomoči ponovno vstal in ostal odprt za dar vstajenjske ljubezni.«

Primorska slikarka, ki razstavlja po cerkvah

Primorska slikarka Mira Ličen Krmpotić je slikarstvo študirala na likovni akademiji v Ljubljani, ki ga je leta 1973 pri profesorju Maksimu Sedeju končala in imela že istega leta prvo samostojno razstavo. Vzporedno s slikarstvom je na akademiji študirala tudi restavratorstvo in ga leta 1975 uspešno končala. Njeni najbolj znani in največkrat javnosti predstavljeni so obsežni sakralni cikli Padec, Meditacije, Geneza, Sončna pesem sv. Frančiška Asiškega, prav tako pa je ustvarila več križevih potov, razstavljeni so bili tudi po piranskih cerkvah.

Od leta 1973 je imela več kot petdeset samostojnih razstav, sodelovala je na več kot dvesto skupinskih in mednarodnih razstavah doma in v tujini. Poleg letošnje prestižne nagrade za umetniški opus je prejela še več drugih nagrad, med drugimi leta 1997 tudi Steletovo priznanje za delo na področju restavratorstva, leta 2009 pa priznanje Mirka Šubica.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh