Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk iz Prekmurja: Škof Saje sprejel voditelje treh krščanskih cerkva

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 02. 2024 / 09:49
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2024 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obisk iz Prekmurja: Škof Saje sprejel voditelje treh krščanskih cerkva
FOTO: Arhiv Škofije Novo mesto

Obisk iz Prekmurja: Škof Saje sprejel voditelje treh krščanskih cerkva

V petek, 23. februarja, je novomeški škof Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK), ob 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa augsburške veroizpovedi mag. Leona Novaka, superintendenta Binkoštne cerkve dr. Daniela Grabarja ter murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa, podpredsednika SŠK.


Kot poročajo s Škofije Novo mesto, so govorili o ekumenskem dialogu, verski svobodi, spravi in zaščiti človekovega življenja ter pozvali k prizadevanju za mir v svetu.

Ekumenski dialog temelji tem, kar nam je skupno

Gostje iz Prekmurja, kjer sta navzoči največja evangeličanska in največja binkoštna skupnost v Sloveniji, so predstavili pozitivne prakse ekumenskega dialoga, ki temelji na medsebojnem povezovanju na osnovi prvin, ki so nam skupne: to so Sveto pismo, krst, vera v troedinega Boga, molitev očenaša.

Ekumenizem krščanske cerkve in skupnosti spodbuja k sodelovanju in skupnemu nastopanju, še posebej pri širjenju evangelija in zaščiti človeškega življenja. V tem smislu se krščanske cerkve in skupnosti v Sloveniji skupaj z islamsko skupnostjo in drugimi skupnostmi povezujejo in opozarjajo na nedopustne poskuse razvrednotenja človeškega življenja, ki se kažejo v razvrednotenju družine, uvajanju samomora s pomočjo in evtanazije, kar je v nasprotju s svetostjo in nedotakljivostjo človekovega življenja od spočetja do naravne smrti.

FOTO: Arhiv Škofije Novo mesto

Sogovorniki so minuli medverski Forum za dialog in mir na Balkanu, ki se je odvijal v Kopru in so se ga udeležile različne verske skupnosti, pa tudi predstavniki države na čelu s predsednico republike dr. Natašo Pirc Musar, ocenili kot iskreno znamenje skupne želje za gradnjo miru in sožitja, ne le v Sloveniji, temveč tudi širše na Balkanu. Vse vabijo k aktivnemu zavzemanju za pravično družbo, prizadevanjem za mir in skupni molitvi.

Pogrešajo dialog z državo

Poudarili so, da so verske skupnosti za družbo pozitiven element, saj poleg svojega osnovnega poslanstva ohranjajo večji del kulturne dediščine ter pospešujejo vzgojo za vrednote, kot so pravičnost, solidarnost in mir v svetu. Od države zato pričakujejo spoštovanje verske svobode kot osnovnega standarda in pokazatelja demokracije, še posebej pa pogrešajo pripravljenost za odprt in transparenten dialog, ki je osnova za reševanje odprtih vprašanj v demokratični družbi.

Leon Novak, Andrej Saje, Daniel Grabar in Peter Štumpf. FOTO: FB Leon Novak

Saje o boleči rani novomeške škofije

Škof Saje je predstavil življenje novomeške škofije in njene izzive. Kot bolečo rano je izpostavil nedopustno zavlačevanje pokopa nasilno umorjenih in pred kratkim izkopanih pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu. Pravico do dostojnega pokopa in groba imajo vsi umrli, zato na škofiji od pristojnih pričakujejo, da se to vprašanje kar najhitreje reši.

Ogled stolnice sv. Nikolaja. FOTO: Arhiv Škofije Novo mesto

Gostje so si ogledali tudi novomeško stolnico sv. Nikolaja. Spoznali so njeno zgodovino in blažene, ki so upodobljeni na svetih vratih, ter se v cerkvi zadržali v skupni molitvi.

In še panoramski škljoc za spomin. FOTO: FB Leon Novak

Nalaganje
Nazaj na vrh