Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk nadškofa iz Lusake v Sloveniji

Za vas piše:
p. Stanko Rozman
Objava: 17. 10. 2023 / 13:38
Oznake: Slovenija, Svet, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2023 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obisk nadškofa iz Lusake v Sloveniji
P. Stanko Rozman, lusaški nadškof Alick Banda in Jože Kopeinig. FOTO: Osebni arhiv p. Stanka Rozmana

Obisk nadškofa iz Lusake v Sloveniji

V soboto, 30. septembra, je prišel v Slovenijo na obisk lusaški nadškof Alick Banda, ki se je mudil na zdravljenju v Nemčiji. V Slovenijo ga je povabil p. Stanko Rozman. Povabilu se je z veseljem odzval, obenem pa se je prišel zahvalit slovenski Cerkvi, ki je poslala številne misijonarje, ki so v zambijski Cerkvi pustili zelo vidne sledove.

Obiskal je p. Jožeta Kokalja, ki je 15 let delal v Lusaki. Zgradil je novo cerkev v Materu, uspešno vodil pastoralno delo tako v Materu kot tudi pri sv. Ignaciju. Na Brezjah je presenetil p. Janeza Mlakarja, ki tam skrbi za starejše sestre v njihovem domu in je deloval v Lusaki, v Nampundwe in v Kanakantapi. Obiskala sta Marijo z Brezij in se zaustavila pri kipu Janeza Pavla II. V Olimju se je srečal s p. Ernestom Benkom. Skupaj so šli obiskat sestro pokojnega Miha Drevenška, ki je zambijska legenda. Osebni stik s sorodniki naših misijonarjev nadškofu veliko pomeni.

Lusaški nadškof je obiskal tudi p. Jožeta Kokalja. FOTO: Osebni arhiv p. Stanka Rozmana

Posebej se je srečal z direktorjem Misijonskega središča Slovenije Matjažem Križnarjem. Napredla sta kar nekaj projektov, posebno skrb nadškof posveča nabavi vozil za svoje duhovnike. V župniji Dobrega pastirja v Nampundwe, kjer smo slovenski misijonarji zgradili cerkev in župnišče, tamkajšnji župnik nujno potrebuje zanesljivo vozilo.

Nadškof Stanislav Zore pa je lusaškega nadškofa v ponedeljek, 2. oktobra, povabil na delovno kosilo. Nadškofa sta izmenjala informacije o svojih nadškofijah. Materialne potrebe zambijske cerkve so se soočile s potrebami slovenske Cerkve, ki je prepojena z modernim duhom odtujenosti od Cerkve. Vez se je sklenila – Slovenija bo pomagala zambijski Cerkvi materialno, zambijska Cerkev pa bo molila za slovensko Cerkev. Ni izključeno, da bi poslala svoje »misijonarje« v Slovenijo.

Na srečanju z ljubljanskim nadškofom Zoretom. FOTO: Osebni arhiv p. Stanka Rozmana

Na dan odhoda, v torek, 3. oktobra, smo se oglasili na Koroškem, pri Jožetu Kopeinigu. Kratek obisk se je raztegnil na celo dopoldne, ki smo ga kronali s kosilom. Nadškof je g. Kopeiniga podrobno obvestil o stanju zambijskega semenišča. Rešila sta problem neobveščanja središča o bogoslovcih, ki so bili že posvečeni. Nadškof je kar na mestu poklical odgovorne in prejel zadovoljive odgovore.

Na obisku na Koroškem. FOTO: Osebni arhiv p. Stanka Rozmana

Sogovornika sta zaključila, da se bo program, ki je bil suspendiran tri leta, nadaljeval. G. Kopeinig je v program pomoči bogoslovcem vključil devet novih kandidatov. Cerkev v Zambiji cveti, posebej še Lusaška nadškofija. Ustanavljajo se nove župnije. Podpora gradnji nove cerkve sv. Marije v Mumbwi je obljubljena. Pomoč bo koordiniral p. Stanko Rozman. Duhovniki na župnijah potrebujejo vozila za njihovo pastoralno delo. MIVA Avstrija bo pomagala MIVA Slovenija pri tej oskrbi.

Na Brezjah s p. Janezom Mlakarjem. FOTO: Osebni arhiv p. Stanka Rozmana

Nadškof Alick Banda se je hvaležen in zadovoljen poslovil od dobrotnikov. Pot na Dunaj, kamor smo ga peljali na letališče, je hitro minila. Naj nadškofov obisk rodi obilne sadove tudi za Cerkev na Slovenskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh