Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Mihi Drevenšku posthumna nagrada Zambije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 10. 2022 / 11:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2022 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Mihi Drevenšku posthumna nagrada Zambije

P. Mihi Drevenšku posthumna nagrada Zambije

Pokojni pater minorit Miha Drevenšek je eden izmed treh prejemnikov predsedniških častnih odlikovanj, ki jih je predsednik Zambije Hakainde Hichilema minuli ponedeljek podelil med 58. praznovanjem neodvisnosti te južnoafriške države.

Predsedniško odlikovanje, ki so ga uvedli leta 1997, podeljujejo prebivalcem Zambije, ki nudijo ali so nudili dragocene storitve, vredne posebnega priznanja, ter tistim, ki so s svojim zvestim in hvalevrednim ravnanjem tej državi izjemno koristili, poroča spletni portal aciafrica.

P. Miha je poskrbel za izobraževanje ranljivih otrok od osnovnošolske do visokošolske izobrazbe.

Predsednik Hichilema je v izjavi, ki jo je prebral na 58. slovesnosti ob razglasitvi neodvisnosti 24. oktobra, poudaril, da si prispevek p. Mihe k razvoju, izobraževanju in umetnosti v državi »zasluži posebno pohvalo«. Po besedah predsednika Hichileme je katoliški duhovnik iz Slovenije, ki je umrl leta 2011, kot pionir gradil srednjo šolo Kalumbwa in srednjo šolo svetega Jožefa v okrožju Lufwanyama v Zambiji: »P. Miha je poskrbel za izobraževanje ranljivih otrok od osnovnošolske do visokošolske izobrazbe,« je dejal predsednik Zambije med praznovanjem neodvisnosti, ki so ga obhajali v državni hiši v Lusaki.

FOTO: aciafrica.org

P. Miha »je bil navdušen nad umetnostjo, predvsem glasbo, in je podpiral nagrade Mukuba,« je zambijski predsednik dejal o slovenskem minoritu, ki je v starosti 65 let umrl v zasebni bolnišnici Miramar, kjer so ga zdravili zaradi težav s srcem – te so bile posledica prebolele malarije in kapi.

P. Miha je bil eden ključnih sodelavcev pri ustanovitvi radia Icengalo, »Ognjišče«, zambijske katoliške škofije Ndola.

Katoliški duhovnik, ki je v tej južnoafriški državi deloval od leta 1977, je sponzoriral tudi več glasbenih skupin in je bil eden ključnih sodelavcev pri ustanovitvi radia Icengalo, »Ognjišče«, zambijske katoliške škofije Ndola.

Nalaganje
Nazaj na vrh