Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk presenečenja: papež med stanovalci bloka v predmestju Rima [FOTO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 06. 2024 / 09:09
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2024 / 09:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obisk presenečenja: papež med stanovalci bloka v predmestju Rima [FOTO]
Papež se je več kot uro pogovarjal z družinami, ostarelimi, pari, otroki in mladimi. FOTO: Vatican Media

Obisk presenečenja: papež med stanovalci bloka v predmestju Rima [FOTO]

Papež Frančišek je ob koncu minulega tedna v okviru »Šole molitve« v pripravi na jubilejno leto z obiskom presenetil stanovalce bloka v župniji sv. Brigite Švedske v zahodnem predmestju Rima.

Z okoli 30 družinami, ostarelimi, pari, otroki in mladimi se je več kot uro pogovarjal o različnih temah, ki zadevajo družinsko življenje, in ob tem poudaril, da je družino treba braniti, poroča spletni portal Vatican News. Staršem je naročil, naj otroke vzgajajo za svobodo in spoštovanje.

Frančišek se je s stanovalci srečal na odprtem, med garažami bloka, zbrana družba pa je bila zelo raznolika: srečanja so se udeležile mlade družine, stari starši, skupina migrantk iz Senegala, mladi iz župnije, pravoslavni moški, pa tudi predsednik 14. okrožja občine Rim Marco Della Porta.

Papež je po uvodnih pozdravih najprej spregovoril o družinskem življenju. FOTO: Vatican Media

Otroci nas opazujejo

Stanovalci bloka so papeža sprejeli z aplavzom in vzkliki navdušenja. Mnogi so se želeli z njim fotografirati ali pa so svetega očeta prosili za blagoslov.

Po uvodnih pozdravih je papež najprej spregovoril o družinskem življenju: o izzivih in težavah družin, pa tudi lepoti in možnostih za Cerkev in družbo. Poudaril je, da je treba braniti družino, »ki je kisik za vzgojo otrok«. Ob tem je razumljivo, je dodal, da prihaja do prepirov, sporov, včasih tudi ločitev, toda zaradi takšnih »neviht« ne smemo obupati. »Normalno je, da se starši tudi prepirajo, toda naj se pobotajo pred koncem dneva, saj je hladna vojna naslednji dan strašna,« je večkrat ponovil papež in tudi tokrat spomnil na tri preproste besede, ki so v odnosih temeljnega pomena: »Oprosti, smem in hvala«.

Papež je ločenim staršem svetoval, naj ne govorijo slabo drug o drugem, ampak naj otroke vzgajajo k spoštovanju.

Pomembne so tudi najpreprostejše zahvale, recimo »Hvala za dobro večerjo«, ali zgolj preprosta gesta, ki pomaga k spravi in novemu začetku naslednji dan. Gre za vsakdanje majhne korake, ki so pomembni predvsem za otroke: »Otroci nas opazujejo. Otroci gledajo mamico in očka ter trpijo, kadar vidijo, da se ne razumeta.« Papež je ločenim staršem svetoval, naj ne govorijo slabo drug o drugem, ampak naj otroke vzgajajo k spoštovanju.

Mnogi so svetega očeta prosili za blagoslov. FOTO: Vatican Media

Kako danes širiti vero?

Na vprašanje štirih mladih iz župnije, kako je mogoče danes širiti vero, je papež odgovoril, da je edina pot pričevanje. Mladim je položil na srce, da je vodenje zgodovine v prihodnost njihova odgovornost. Ob tem je spomnil, da v življenju večkrat pademo, bistvenega pomena pa je, da ne ostanemo na tleh, temveč da vedno znova vstanemo in gremo naprej.

Po Frančiškovih besedah se Cerkev začne oblikovati v skupnosti, v občestvu. FOTO: Vatican Media

Skrb za otroke in ostarele

V nadaljevanju se je papež s svojimi gostitelji pogovarjal o Cerkvi kot skupnosti oseb in ne kot bogoslužnih prostorih, ki jih je na tem območju Rima občutno manj kot drugje. Po Frančiškovih besedah se Cerkev začne oblikovati v skupnosti, v občestvu, ob tem pa je papež povabil k skrbi za ostarele in otroke: prvi so spomin, drugi pa obljuba Božjega ljudstva. Ob tem se je pošalil, kako je res, da so ostareli včasih dolgočasni, saj vedno govorijo o istih stvareh, kot je recimo vojna, in podobno. »Vendar znamo biti zelo nežni. In otroci razumejo jezik nežnosti,« je poudaril papež.

Papež je staršem svetoval, naj se nikoli ne nehajo pogovarjati s svojimi otroki. FOTO: Vatican Media

Ljubezen med starši in vzgoja za svobodo

Dva očeta sta ga zatem vprašala, kako naj v teh težkih časih ohranjajo vero, predvsem pa kaj storiti, da bi otroci ostali v Cerkvi tudi po birmi. Tudi tokrat je Frančišek dejal, da je odgovor »pričevanje«. Najprej tisto, ki se rodi v družini: »Prvi nasvet je ljubezen med starši, saj morajo otroci čutiti, da se imata mama in oče rada. Če se morate prepirati, tega ne počnite pred otroki, pošljite jih spat in se potem prepirajte, kolikor hočete,« je svetoval papež.

Življenjske stvari se je treba naučiti doma, ne od drugih, ki učijo kdo ve kaj.

Temeljnega pomena je tudi dialog z otroki. Papež je staršem svetoval, naj se nikoli ne nehajo pogovarjati z njimi, saj je vzgoja stvar dialoga, pri tem pa je pomembna tudi vzgoja za svobodo: »Otroci naj razumejo, da lahko z vami govorijo o vsem. Življenjske stvari se je treba naučiti doma, ne od drugih, ki učijo kdo ve kaj.«

»Če se morate prepirati, tega ne počnite pred otroki, pošljite jih spat in se potem prepirajte, kolikor hočete ...« FOTO: Vatican Media

Pozdravi in darila

Ob koncu srečanja je papež osebno pozdravil vse navzoče in jim podaril rožne vence, z mnogimi se je fotografiral in celo govoril z »babico Mario«, ki jo je prek Skypa poklical njen vnuk. V spomin na srečanje je papež stanovalcem podaril sliko Marije z Jezusom, ki jo bodo lahko izobesili v bloku.

V spomin na srečanje je papež stanovalcem podaril sliko Marije z Jezusom, ki jo bodo lahko izobesili v bloku. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh