Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk škofa Jamnika v Kanadi in ZDA

Objava: 12. 12. 2008 / 11:10
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obisk škofa Jamnika v Kanadi in ZDA

Od petka, 5. do torka 23. decembra sta ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) odgovoren za šolstvo in mag. Andrej Naglič, vodja tajništva za ustanovitev katoliške univerze v Sloveniji na obisku v Kanadi in ZDA.


Udeleženci delovne večerje

V sredo, 10. decembra 2008 ju je predsednik zveznega senata Kanade g. Noel A. Kinsella gostil na delovni večerji. Večerja je potekala v parlamentarni palači v Ottawi. Poleg predsednika zveznega senata Kanade, škofa Jamnika in mag. Nagliča, so se večerje udeležili tudi veleposlanik Republike Slovenije v Kanadi g. Tomaž Kunstelj, apostolski nuncij Svetega sedeža v Kanadi dr. Luigi Ventura, direktor za politična vprašanja iz urada zveznega predsednika vlade Kanade g. Mark Cameron, predsednik zveze kanadskih katoliških univerz dr. Michael Higgins, rektorji katoliških univerz St. Thomas University, St. Jerome's University, Saint Paul University, Dominican University College in predstavniki profesorjev in študentov. Škof Jamnik in mag. Naglič sta udeležencem predstavila potek prizadevanj za ustanovitev katoliškega visokošolskega zavoda, ki naj bi postopoma prerasel v katoliško univerzo v Sloveniji. Predstavniki kanadskih katoliških univerz so podali svoje izkušnje z ustanavljanjem in vodenjem univerze, izrazili pripravljenost za konkretno pomoč pri ustanavljanju katoliškega visokošolskega zavoda v Sloveniji in predstavili možnosti na področju izmenjav profesorjev in študentov. Predsednik zveznega senata in direktor za politična vprašanja iz urada zveznega predsednika vlade Kanade sta poudarila pozitivni pomen in koristnost odprtosti javnega šolskega sistema v moderni pluralni družbi. V Kanadi, ki se uvršča med eno izmed najbolj liberalnih družb, so zasebne šole obogatitev javnega šolstva. To velja še zlasti za številne katoliške in protestantske šole in univerze, ki so poznane kot kvalitetne institucije z jasno vrednostno svetovno nazorsko opredelitvijo in identiteto. Država Kanada zato na zveznem in na regionalnem nivoju dejavno finančno podpira zasebno šolstvo. Predsednik zveznega senata Kanade, ki sicer predava na številnih ameriških in evropskih univerzah, je izrazil upanje, da bo čim prej lahko predaval tudi na katoliškem visokošolskem zavodu v Sloveniji.


Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik in predsednik zveznega senata Kanade g. Noel A. Kinsell.

Pred delovno večerjo s predsednikom zveznega senata Kanade sta se škof Jamnik in mag. Naglič srečala z dr. Terrence-om Prendergast-om, nadškofom v Ottawi. Nadškof ima dolgoletne izkušnje z vodenjem posameznih katoliških univerz. Slovenskemu katoliškemu visokošolskemu zavodu v nastajanju je ponudil finančno pomoč oziroma sodelovanje ottawske nadškofije v fundaciji, ki bi si z zbiranjem darov v Kanadi prizadevala za trajno podporo pri ustanavljanju katoliške univerze v Sloveniji. Z namenom ustanovitve in začetka delovanja trajne fundacije za zbiranje darov za katoliško univerzo sta se škof Jamnik in mag. Naglič v Torontu in Hamiltonu pred tem srečala tudi s slovensko skupnostjo in ji predstavila projekt ustanavljanja univerze.


Z iskanjem prijateljev, donatorjev in podpornikov ter predstavljanjem projekta ustanavljanja katoliške univerze v Sloveniji bosta škof Jamnik in mag. Naglič v prihodnjih dneh nadaljevala tudi v Clevelandu, New Yorku in Washingtonu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh