Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk vrhovnega predstojnika salezijancev Pascuala Chaveza v Sloveniji

Objava: 09. 09. 2011 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obisk vrhovnega predstojnika salezijancev Pascuala Chaveza v Sloveniji

Ob tej priložnosti bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres don Boskovim salezijancem podelil odličje sv. Cirila in Metoda za izjemne dosežke na vzgojnem, izobraževalnem in pastoralnem področju s projektom Oratorij.

V Sloveniji bo od petka, 16., do nedelje, 18. septembra 2011, na obisku vrhovni predstojnik salezijancev Pascual Chavez. Ob tej priložnosti bo ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Anton Stres don Boskovim salezijancem podelil odličje sv. Cirila in Metoda za izjemne dosežke na vzgojnem, izobraževalnem in pastoralnem področju s projektom Oratorij.

Vrhovni predstojnik salezijancev Pascual Chavez bo v petek, 16. septembra 2011, ob 16. uri obiskal Don Boskov center v Celju, ob 18. uri pa Don Boskov center Maribor, kjer bo vodil somaševanje ter po maši blagoslovil začetek gradbenih del Don Boskovega centra Maribor.

V soboto, 17. septembra 2011, se bo udeležil jubilejnega 30. festivala Stična mladih ter nagovoril duhovnike, redovnike, redovnice in animatorje pri delavnici za sodelavce mladinske pastorale. Med homilijo bo nagovoril zbrane pri maši, ob 19.00 pa se bo v Ljubljani na Rakovniku udeležil slavnostnega koncerta Slovenskega okteta ter podelitve odličja sv. Cirila in Metoda don Boskovim salezijancem. Ob tej priložnosti bo tudi premiera kratkega igranega dokumentarnega filma o salezijanskem delu na Slovenskem, večerni govor vrhovnega predstojnika ter sprejem v čast vrhovnega predstojnika s predstavniki cerkvenega življenja in sodelavci salezijanskih ustanov.

V nedeljo, 18. septembra 2011, bo ob 8. uri gospod Chavez odprl spominsko sobo s. Alojzije Domanjko, ob 9.30 pa obiskal salezijanski dom Kodeljevo. Ob priložnosti nedelje svetniških kandidatov ljubljanske metropolije, se bo ob 15. uri v Ljubljani na Rakovniku udeležil somaševanja, ki ga bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Letos bo posebna pozornost namenjena Božjem služabniku salezijancu Andreju Majcnu (1904–1999). Gospod Chavez se bo ob 18. uri v Želimljah udeležil prireditev ob 20-letnici Gimnazije Želimlje in Doma Janeza Boska.


Salezijanci po svetu danes v številkah in po organiziranosti

Salezijanci delujejo v 130 državah po svetu, razdeljeni pa so v 89 inšpektorij (provinc), te pa se združujejo v 8 salezijanskih pokrajin. Ob koncu leta 2010 je bilo 15.763 salezijancev, med katerimi je 15.163 redovnikov z zaobljubami, 481 novincev ter 119 škofov in kardinalov. Inšpektorija z največ salezijanci je v Turinu v Italiji s 537 člani, po številu najmanjša inšpektorija pa je madžarska z 39 člani. Največ, 38, novincev ima inšpektorija Vietnam, Indija, kjer je že 10 inšpektorij (provinc), pa je država, ki ima največ salezijanskih hiš, 337, in največ salezijancev (2.504).

Salezijanci v Inšpektoriji sv. Cirila in Metoda – Ljubljana

Slovenska inšpektorija (provinca) ima v letu 2011 sto članov. Delujejo v vseh šestih slovenskih (nad)škofijah ter v krški, tržaški, barski, zrenjaninski in hamiltonski škofiji, kjer upravljajo 35 župnij. Razdeljeni so v 14 redovnih skupnosti. V nekaterih župnijah delujejo tudi salezijanski mladinski centri. Dejavni so na področju vzgoje in izobraževanja (gimnazija Želimlje, glasbena šola, center za izobraževanje v Črni gori, dijaški domovi, center domače in umetnostne obrti), sociale (Skala, projektno učenje za mlade), pastorale otrok (oratorij), usposabljanja mladih župnijskih sodelavcev, na področju tiska (založba Salve) ter v domovih za srečanja.

Salezijanci so v Slovenijo (na Rakovnik) prišli pred 110. leti in sicer 23. novembra 1901. Leta 1922 je bila v Ljubljani ustanovljena salezijanska inšpektorija (provinca). Del omenjene inšpektorije se je leta 1972 osamosvojil in se organiziral v novo, hrvaško inšpektorijo. Inšpektor inšpektorije sv. Cirila in Metoda – Ljubljana je dr. Alojzij Slavko Snoj.

Besedilo, ki ga je pripravil inšpektorialni tajnik Marjan Lamovšek, objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh