Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica cerkve v Novi Gorici

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 11. 2019 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2019 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obletnica cerkve v Novi Gorici

V Novi Gorici so praznovali 40-letnico župnijske cerkve, konkatedrale Kristusa Odrešenika in izdali zbornik.

Novogoriška konatedrala je bila polna. Foto: Ivo Žajdela

Prejšnji vikend je bilo v župniji Nova Gorica slovesno: praznovali so 40-letnico župnijske cerkve, konkatedrale Kristusa Odrešenika. V soboto, 23. novembra, so predstavili zbornik In semena so dajala sad.

Glavne članke je napisal zgodovinar dr. Renato Podbersič ml.

Ob prisotnosti prvega župnika mons. Gašperja Rudolfa je predstavitev vodil zgodovinar dr. Jože Možina, predstavila pa sta ga urednika Marija Jelen in zgodovinar dr. Renato Podbersič ml. Zadnji je napisal tudi glavne prispevke. Opisal je dediščino Oglejskega patriarhata, Cerkev in družbo na Goriškem v 20. stoletju, prizadevanje za cerkev v novem mestu, konkatedralo v Novi Gorici in duhovnike.


Verniki so se zahvalili graditelju cerkve in dolgoletnemu župniku Gašperju Rudolfu. Foto: Ivo Žajdela

Skupaj z Jožetom Možino je predstavil življenjsko pot graditelja nove cerkve in dolgoletnega župnika Gašperja Rudolfa. Umetnostno-zgodovinski opis cerkve Kristusa Odrešenika je napisala Tanja Martelanc, Iztok Bizjak je opisal vlogo župnika Gašperja Rudolfa pri prizadevanjih za novo cerkev. Objavljenih je tudi več pričevanj o njem. Iz opisov veliko zvemo, kako težavna je bila pot do nove cerkve, prav tako o strahovladi Udbe.


Rokovanje z diamantnomašnikom Gašperjem Rudolfom. Foto: Ivo Žajdela

Slovesno mašo je daroval diamantnomašnik Gašper Rudolf

V nedeljo, 24. novembra, je bila slovesna maša, ki jo je daroval diamantnomašnik Gašper Rudolf. Predstavnik župnije se mu je zahvalil za predanost in pokončnost ter za vse, kar je naredil za župnijo na duhovnem, pastoralnem in gospodarskem področju.

»Čeprav na začetku ni bilo lahko, je bilo vredno, saj danes gledamo bogate sadove.«


Zbornik o zgodovini, gradnji in sedanjosti novogoriške župnijske cerkve so predstavili Jože Možina, župnik Alojzij Kržišnik, mons. Gašper Rudolf, Marija Jelen in Renato Podbersič ml. Foto atelje Pavšič - Zavadlav

Polna cerkev je poslušala ubrano petje domačega pevskega zbora, ki so se mu pridružili zbori okoliških župnij (Kal nad Kanalom, Levpa, Solkan in Kapela). Za vse je na razmeroma velikem koru bilo komaj dovolj prostora. Zborovodja je bil Matej Petejan, organist pa Uroš Cej. Po maši so verniki stisnili roko nekdanjemu župniku in se zadržali ob obloženi mizi.


Renato Podbersič ml. je napisal glavne prispevke o zgodovini območja in gradnji cerkve. Foto atelje Pavšič - Zavadlav

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh