Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica kronanja Marije Pomagaj na Brezjah

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 28. 08. 2014 / 12:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica kronanja Marije Pomagaj na Brezjah

Obletnica kronanja Marije Pomagaj na Brezjah

Marija Pomagaj se nam je vtisnila v spomin skupaj s svojim zlatim okvirjem.

Marija Pomagaj se nam je vtisnila v spomin skupaj s svojim zlatim okvirjem. Foto: Tatjana Splichal.

Prvi september leta 1907 je bil na Brezjah zelo slovesen. Marija z detetom na znameniti Layerjevi podobi Marije Pomagaj na Brezjah, ki letos praznuje 200 let, je bila okronana. Pobudo za to so dali frančiškani, ki so želeli Marijo posebej počastiti. Letos je Marijina podoba z detetom na Brezjah še posebej počaščena, sicer pa je največji brezjanski romarski praznik prav prvi dan v septembru.

Kronanje Marijine podobe ali kipa je bilo v katoliški Cerkvi privilegirano častno dejanje, ki ga je moral dovoliti Sveti sedež. Velikega Marijinega častilca, Škofa Antona Bonaventuro Jegliča, so zato frančiškani prosili, da bi papežu pisal in ga prosil za dovoljenje, kar je 16. marca 1907 tudi storil. Kot razlog je navedel, da brezjansko »svetišče zelo obiskujejo verniki ne le ljubljanske škofije, temveč tudi sosednjih škofij in tu velika množica prejema sv. zakramente.« Že čez osem dni je prejel razveseljujoč odgovor, ki ga je takoj posredoval frančiškanom.

Kroni za Marijo in Jezuščka je izdelal ljubljanski zlatar Ivan Kregar, pri izbiri kovine in dragocenih kamnov pa je sodeloval frančiškanski provincial. Na angelsko nedeljo, 1. septembra 1907, se je na Brezjah zbralo 30.000 vernikov in 111 duhovnikov, kot je zapisal škof v svojem dnevniku: »V nedeljo 1. septembra sem na Brezjah opravil v imenu sv. očeta kronanje slike Matere božje. Hvala Bogu! Slovesnost krasna, ljudstva do 30.000, duhovnikov 111, obhajancev 7.000, pa še niso vsi na vrsto prišli; nesreče nobene, le nekaj omotic; Marijinih družb zastopanih okoli 70, župnij z banderi 18; vse v najlepšem redu in cvet navdušenosti. Spovedoval sem 18 ur; govoril glasno, počasi in dosti lahko.« Slovesnosti so se udeležili Slovenci iz vseh dežel: Korošci, Štajerci, Istrani, Primorci, Kranjci … pa tudi pripadniki nekaterih drugih narodov. Nekateri so se pripeljali z vozovi, drugi z vlakom, tretji pa so prišli kar peš. Na praznovanju niso manjkali niti glasbeniki in pevci.


Velika množica romarjev je v soboto 1. septembra 2007 na Brezjah zavzeto prisluhnila kardinalu Rodetu. Foto:Tamino Petelinšek)

»Z obredom kronanja vladar simbolično izroči Mariji oblast nad narodom in ga zaupa njenemu varstvu. Ona je odslej varuhinja, zavetnica in kraljica naroda in dežele. Slovenci nismo imeli kralja, ki bi deželo izročil Mariji in jo razglasil za kraljico, imeli pa smo škofa s kraljevskim srcem, ki je to storil pred sto leti, ko je bil slovenski narod še versko homogen in duhovno povezan na temelju krščanskih vrednot. Tedaj smo postali Marijin narod,« je ob stoletnici kronanja podobe Marije Pomagaj na Brezjah dejal kardinal Franc Rode, ki je 1. januarja 2000 baziliko Marije Pomagaj na Brezjah razglasil za narodno svetišče Slovenije.

Preberite si še spodnje članke o brezjanski Mariji Pomagaj, založba Družina pa je letos izdala tudi monografijo o njej.


Nedelja Slovencev na Brezjah

Predstavitev monografije

O podobi Marije Pomagaj

Procesija z Marijo Pomagaj

Ob 200. obletnici podobe Marije Pomagaj na Brezjah

Razstava K Mariji Pomagaj na Brezje 1814–2014

Pridiga kardinala Rodeta ob stoletnici kronanja Marije pomagaj na Brezjah

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh