Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica mučeništva Alojzija Grozdeta

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 01. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Svetniki, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica mučeništva Alojzija Grozdeta
Lojze Grozde, vitražno okno, Vrhtrebnje. FOTO: Tamino Petelinšek

Obletnica mučeništva Alojzija Grozdeta

Alojzij Grozde je bil rojen 27. maja 1923. Na ta dan praznujemo njegov god. Kot nezakonski otrok je bil v otroštvu pogosto zaničevan, a je kljub temu odrastel v odličnega in bistrega mladeniča.

Sprejet je bil na klasično gimnazijo v Ljubljani. Bival je v Marijanišču in vstopil v Marijino kongregacijo ter postal aktiven član Katoliške akcije. Med svojimi sošolci je bil znan kot zelo ljubezniv, vsakomur je z veseljem priskočil na pomoč. Rad je pisal pesmi, svojim vrstnikom pa je bil predvsem zgled vzornega krščanskega življenja.

Svetost v vsakdanjem življenju 

V sebi je nosil izjemno ljubezen do Kristusa in do nebeške Matere Marije. Vsakodnevno je prejemal sveto obhajilo in goreče molil, da bi lahko vztrajal na poti svetosti, ki si jo je zadal že kot dijak. 

A v času njegovega življenja so bile vojne in politične razmere na Slovenskem zelo napete in zaostrene. Grozde je vse to spremljal z veliko zaskrbljenostjo in razmere v naši domovini so ga zelo žalostile.

Grozdetova kapela v samostanu Stična. FOTO: Jože Potrpin

 V zimskih počitnicah je hotel obiskati svoje domače. Mnogi so ga opozarjali, da je ta pot izjemno nevarna. Njihove napovedi so se uresničile. Na novega leta dan, 1. januarja 1943, so ga na poti od Trebnjega proti Mirni prestregli partizani in ga po strahovitem mučenju umorili. 

Alojzij Grozde je tako, star komaj 19 let, svoje življenje resnično daroval za Kristusa. Njegovo truplo so domačini našli šele dober mesec dni kasneje in ga pokopali v bližnjem Šentrupertu. Že zelo kmalu po smrti so se mu ljudje v molitvi priporočali. Priporočajmo se mu tudi mi!

Padajte, snežinke / kri z zemlje izmijte / in jo pregrnite / s svojim belim plaščem, / blato z njim pokrijte! // Vse grdo naj zgine, / da srce napije / čiste se belin, / da se v njej umije / in zleti v višine! (bl. Alojzij Grozde)

Na poti svetništva

Cerkveni postopek za priznanje njegovega mučeništva ter s tem za njegovo beatifikacijo in kanonizacijo se je pričel 1. januarja 1994. 

Papež Janez Pavel II. je ob prvem obisku v Sloveniji maja 1996 v enem od nagovorov poudaril: »V zgodovini je bila vaša krščanska skupnost izpostavljena težkim preizkušnjam, nedavno tudi grozotam obeh svetovnih vojn. Kako naj bi pozabili na nasilno komunistično revolucijo? Trpljenju, ki ga je povzročila tuja okupacija, se je pridružila še državljanska vojna, v kateri je brat dvignil roko nad brata. Božji služabnik Lojze Grozde je samo ena izmed neštetih nedolžnih žrtev, ki visoko dviguje palmo svojega mučeništva kot neizbrisen spomin in opomin. Škofe, duhovnike, redovnike in laike so med vojno in po njej zapirali, jih mučili, izseljevali in tudi nasilno morili. Vsi ti zdaj prosijo Boga za spravo, mir in slogo med vsemi člani naroda.«

Alojzij Grozde je umrl mučeniške smrti 1. januarja 1943.

Štiri leta pozneje, 27. marca 2010, je prišla iz Rima novica, da je papež potrdil dekret o mučeništvu Alojzija Grozdeta. S tem dekretom je bilo dano dovoljenje za beatifikacijo, ki je bila 13. junija 2010 na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju ob prisotnosti okrog 40 tisoč vernikov. 

Tako je bil Alojzij Grozde kot drugi Slovenec (za Antonom Martinom Slomškom) uradno razglašen za blaženega. Naslednje leto so njegove relikvije s pokopališča v Šentrupertu prenesli v cerkev Matere Božje na Zaplazu, ki je glavno romarsko središče Novomeške škofije, in jih položili v kamniti oltar nove »Grozdetove kapele«, ki jo krasi mozaik patra Marka Ivana Rupnika. 

Slovesnost je potekala pod geslom »Srce se ne boji«, kar je postal tudi naslov igrano-dokumentarnega filma o življenju Alojzija Grozdeta v produkciji Studia Siposh leta 2019. 

Mozaik v cerkvi na Zaplazu, na katerem je upodobljen tudi Alojzij Grozde. FOTO: Jože Potrpin

Molitev za kanonizacijo blaženega Alojzija Grozdeta 

Vsemogočni Bog, izvir vse svetosti in slava mučencev. Našemu narodu si podaril čudoviti zgled blaženega Alojzija Grozdeta v njegovi popolni hoji za Kristusom, vse do prelitja krvi. Evharistija, katero je imenoval Sonce mojega življenja, je duhovno krepila njegovo mlado dušo v premagovanju življenjskih preizkušenj. Pogosto prejemanje zakramenta sprave ga je usmerjalo na pravo pot za Kristusom, našim edinim Odrešenikom. Tako je mnogim mladim postal vzornik zglednega krščanskega  življenja. Iz ljubezni do bližnjega je širil slavo Božjega kraljestva med svojimi vrstniki ter jih navduševal za zvestobo Bogu, katoliški Cerkvi in narodu. V duhu popolne pripadnosti Kristusu in Cerkvi je za ceno mučeništva daroval svoje mlado življenje. Dobri Oče, podeli našemu narodu milost, da ga bomo pred vesoljno Cerkvijo smeli častiti tudi kot svetnika. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Bl. Alojzij Grozde je zavetnik pesnikov, dijakov in študentov.


Nalaganje
Nazaj na vrh