Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 17. 05. 2023 / 11:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji
Papež Janez Pavel II. je bil velik prijatelj Slovenije. FOTO: arhiv Družine

Obletnica obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji

Danes se spominjamo obiska papeža Janeza Pavla II. v naši državi. Po prihodu in sprejemu na brniškem letališču je sveti oče poromal k Mariji Pomagaj na Brezje. Pred milostno podobo Marije Pomagaj je molil ter ji nato podaril rožni venec.

Leta 1996 je papež Janez Pavel II. prvič obiskal Slovenijo. Srečal se je z vodilnimi predstavniki političnega in verskega življenja, redovnimi predstojnicami in predstojniki, verniki in številnimi mladimi iz domovine, zamejstva in tujine. 

Anton Jamnik na srečanju z Janezom Pavlom II. v Zavodu sv. Stanislava ob prvem papeževem obisku v samostojni Sloveniji 18. maja 1996. FOTO: Nadškofijski arhiv Ljubljana 

Polne ulice ljudi

Več tisoč ljudi je takrat zasedlo ljubljanske ulice, da bi pozdravili papeža. Sveti oče je obiskal stolnico, pozdravil škofe, duhovnike, redovnike, redovnice. Prišlo je tudi veliko mladih. Vse skupaj je nagovoril in jih priporočil Materi in Kraljici Slovenije.

Papež Janez Pavel II. med mašo v Stožicah. FOTO: Nadškofijski arhiv Ljubljana 

Svoj rojstni dan praznoval v Sloveniji

Papež je leta 1996 pri nas praznoval svoj 76. rojstni dan in se je ob tej priložnosti spomnil tudi pomembnih obletnic slovenskega naroda v povezavi s krščanstvom na Slovenskem: obeležitev 1250-letnice krščanstva na Slovenskem, 1200 let od oglejsko-čedadske sinode, ki je začrtala misijonsko in pastoralno delo med Slovenci južno od Drave ter 1111 let od smrti slovanskega apostola sv. Metoda. 

 Pozdrav visokega gosta. FOTO: Nadškofijski arhiv Ljubljana 

Posebno presenečenje so mu pripravili otroci otroških pevskih zborov ljubljanskih župnij, ki so mu na sončno sobotno jutro že navsezgodaj pripravili »glasbeno voščilo«.

Polona Koželj je kot majhna deklica imela privilegij, da je lahko papežu voščila za rojstni dan. »Ti spomini so še zelo živi, kot bi bilo včeraj. Ko je prišel moj trenutek, da povem voščilo, sem imela občutek, kot da sem tam samo jaz pod balkonom in papež na njem,« pripoveduje Polona. 


Spomin Marka Vozlja

O papeževem obisku je pred dvema letoma spregovoril tudi slovenski glasbenik Marko Vozelj. V spominu mu bo za vedno ostal nastop Čukov pred skoraj stotisoč glavo množico v Postojni na srečanju mladih s papežem Janezom Pavlom II. »Spominjam se ogromne energije in morje belo-rumenih šalov, ki so plapolali po prizorišču,« je povedal.  


V ta namen je Čuk Jože Potrebuješ napisal pesem z naslovom Naša barka.

Nagovor mladim v Postojni

»Dragi mladi, pozdravljam vas z besedami psalma, s katerimi smo si v velikonočnem bogoslužju postali kar domači. Vabijo nas, naj se razveselimo, kar je še posebej primerno ob tej priliki, ko se papež veseli srečanja z vami, mladimi iz Slovenije, ki ste v tako velikem številu prišli v Postojno. Tu se križa mnogo poti, po katerih so hodili dolga stoletja ljudje iz vseh delov Evrope. Vesel sem, da z vami praznujem svoj šestinsedemdeseti rojstni dan,« je v nagovoru povedal sveti oče.



  To je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo se in se ga veselimo. (Ps 117/118,24). 


 

Nalaganje
Nazaj na vrh