Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica rojstva sv. Janeza Boska

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 16. 08. 2021 / 14:56
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica rojstva sv. Janeza Boska
Sv. Janez Bosko. FOTO: Wikipedija.

Obletnica rojstva sv. Janeza Boska

Sv. Janez Bosko se je rodil 16. avgusta 1815. Letos mineva 206 let od njegovega rojstva.

V času njegovega delovanja je bilo na italijanskih ulicah veliko fantov, ki so bili prepuščeni sami sebi, različnim nevarnostim in kriminalu. Don Bosko jih je reševal, jim dajal pravo vzgojo, dom in zavetje. To je bil začetek tako imenovanih oratorijev. 

Pri tem poslanstvu ga je podpirala njegova mama Marjeta, ki je še danes za vso salezijansko družino svetel in posnemanja vreden zgled krščanskega življenja. Ona je bila »mati« prvih fantov v oratoriju ter je kasneje postala »mati« vseh, ki jih združuje salezijanska karizma, s preprostim imenom »mama Marjeta«. Leta 2006 jo je papež Benedikt XVI. razglasil za častitljivo Božjo služabnico. 

Živi z nogami na zemlji in s srcem v nebesih. (sv. Janez Bosko) 

Janez Bosko je umrl 31. januarja 1888 (na ta dan tudi praznujemo njegov god). Njegove zadnje besede so se glasile: »Povejte mojim fantom, da jih vse pričakujem v nebesih!« 

Ni dovolj vzeti križ v roke in ga poljubiti, treba ga je nositi. (sv. Janez Bosko) 

Veličina tega priljubljenega svetnika in njegov vzgojni sistem sta ostala prisotna vse do današnjih dni. Njegovo delo in skrb za mladino po vsem svetu – tudi pri nas – nadaljujejo salezijanci, hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, don Boskove prostovoljke in številni drugi posamezniki, ki sledijo njegovemu zgledu. 


Nalaganje
Nazaj na vrh