Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica smrti Stanislava Leniča

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 31. 12. 2020 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2021 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica smrti Stanislava Leniča

Obletnica smrti Stanislava Leniča

Škof Stanislav Lenič je umrl 4. januarja 1991.

Stanislav Lenič. FOTO: Arhiv Družine.


Stanislav Lenič je bil rojen 6. novembra 1911. Že v otroštvu mu ni bilo prizaneseno, saj je njegova mama umrla, ko je bil star komaj pet let, otroštvo je zato preživel pri sorodnikih.

Ker je bil zelo bister fant, se je vpisal na škofijsko gimnazijo v Šentvidu, nato pa se je odločil za vstop v bogoslovje. Mašniško posvečenje je prejel leta 1937.

Aretiran in obsojen na 12 let ječe

Škof Rožman ga je poklical na škofijo za svojega tajnika, kjer je ostal vse do leta 1947. Kot tajnik pri nadškofu Rožmanu je doživljal napete čase med drugo svetovno vojno in komunistično revolucijo.

Težke preizkušnje so se nadaljevale. Leta 1947 je bil Stanislav Lenič aretiran in obsojen na 12 let ječe. Prestal jih je osem, od tega je bil kar dve leti zaprt v samici.

Ko je prišel iz zapora, ga je škof Vovk imenoval za župnika v Sodražici. Tamkajšnji ljudje so ga imeli zelo radi, saj je za vsakogar našel dobro besedo. Bil je odličen pridigar in kljub težkim življenjskim okoliščinam vedno nasmejan.

Prejme škofovsko posvečenje

Leta 1964 ga je nadškof Jožef Pogačnik poklical nazaj v Ljubljano, kjer je Stanislav Lenič štiri leta kasneje prejel škofovsko posvečenje. Bil je zvest pomočnik škofoma Pogačniku in njegovemu nasledniku Alojziju Šuštarju.

Ko je postal ljubljanski pomožni škof, so bile njegove glavne naloge skrb za duhovne poklice, delo za prenovo bogoslužja po koncilu (skrbel je tudi za prevode bogoslužnih knjig) in skrb za Slovence po svetu.


Stanislav Lenič je obiskal skorajda ves svet, birmoval otroke slovenskih izseljencev in obhajal slovenske maše. FOTO: Arhiv Družine.

Zagovornik nadškofa Rožmana

Stanislav Lenič je bil velik zagovornik nadškofa Rožmana, saj je poznal ozadje njegovega delovanja, zato je v javnosti večkrat vstopil njemu v bran, se boril za resnico in postavil na laž krivične obtožbe škofa Rožmana in Cerkve na Slovenskem med vojno.

Stanislav Lenič je ves čas svojega življenja in delovanja opozarjal na krivice in trpljenje ljudi ter si prizadeval za spravo slovenskega naroda. Umrl je pred tridesetimi leti, 4. januarja 1991.


Preberite še:
- Simpozij ob 100-letnici rojstva nadškofa Šuštarja
- 100. obletnica rojstva Alojzija Šuštarja
- Stanislav Lenič: Življenjepis iz zapora [knjiga]

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh