Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica vatikanskega priznanja

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 13. 01. 2021 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2021 / 10:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica vatikanskega priznanja

Obletnica vatikanskega priznanja

Sveti sedež je 13. januarja 1992 med prvimi državami priznal samostojno državo Slovenijo.

FOTO: Tatjana Splichal.


Sveti sedež je 13. januarja 1992 med prvimi državami priznal samostojno državo Slovenijo. Priznanje Svetega sedeža je bilo odločilnega pomena tudi za ostala priznanja, ki so temu sledila – predvsem drugih evropskih držav.

Izjava takratnega nadškofa Alojzija Šuštarja

Veselje in hvaležnost ob tem priznanju je izrazil nadškof Šuštar v posebni izjavi, v kateri je poudaril med drugim tudi naslednje:

»Izredno smo veseli, da je Vatikan 13. januarja 1992 pred drugimi državami priznal samostojno Slovenijo in Hrvaško. Hvaležni smo papežu Janezu Pavlu II., ki se je že ob napadu na Slovenijo 27. junija 1991 izredno zavzel za spoštovanje človekovih pravic, za mir, svobodo in enakopravnost Slovenije. Moralna avtoriteta sicer majhne vatikanske države je v svetu izredno velika. Prepričani smo, da bo vatikansko mednarodno priznanje samostojne države Slovenije imelo močan vpliv na druge države.«

Zgodovinsko prelomnih dogodkov se takole spominja msgr. dr. Anton Jamnik:

»Natančna analiza zgodovinarjev bo lahko podrobneje argumentirala, kako je bilo to priznanje odločilnega in ključnega pomena za druga priznanja, ki so temu sledila. Ker sem bil v letih 1990–1994 tajnik pri nadškofu Šuštarju, se natančno spomnim, kako se je nadškof Šuštar razveselil tega priznanja, za katerega si je v tesnih prijateljskih odnosih s tedanjim papežem Janezom Pavlom II. prizadeval.

Prav tega dne (13. januarja 1992) je bila neka slovesnost v Cankarjevem domu in k nadškofu je pristopil tedanji zunanji minister dr. Rupel in nadškofu čestital ter se mu zahvalil, da je bil na različne načine vse od prvih demokratičnih volitev in plebiscita 1990 tesno povezan s Svetim sedežem in tedanjim papežem Janezom Pavlom II.

Iz zelo zanesljivih virov vsaj dveh pomembnih Slovencev v Rimu sem kasneje izvedel, da se je papež Janez Pavel II. sam osebno zavzel za priznanje samostojne države Slovenije. Tako naj bi v dnevih pred 13. januarjem 1992 mimo proceduralnih postopkov (ali običajnega diplomatskega čakanja na to, kako se bodo drugi odločili) sprejel odločitev o priznanju samostojne države Slovenije.


Anton Jamnik. FOTO: Tatjana Splichal.

Res je, da je nekaj držav že prej priznalo Slovenijo, toda moralna in simbolna vloga, ki jo ima Sveti sedež v svetovnem dogajanju, je bila, to lahko danes povsem mirno in argumentirano trdimo, ključnega in odločilnega pomena ter povsem jasna in izrecna podpora Sloveniji, da se vrne v Evropsko skupnost kot samostojna država.«

Izjava SŠK ob mednarodnih priznanjih

Vatikanskemu priznanju so sledila druga mednarodna priznanja, posebej tista 15. januarja 1992, ki jih je Slovenska škofovska konferenca pod vodstvom nadškofa Šuštarja pospremila s posebno izjavo. S to izjavo je jasno in razločno nakazana vizija države Slovenije za prihodnost. V njej je med drugim posebej poudarjeno:

»Mednarodno priznanje samostojne in suverene države Slovenije je edinstveni dogodek v zgodovini slovenskega naroda. V tem trenutku pa se s posebno hvaležnostjo spominjamo vseh v naši sedanjosti ter bližnji in daljni preteklosti, ki so ta izjemni trenutek pripravljali s svojim kulturnim, političnim, socialnim, gospodarskim, vzgojnim in verskim delovanjem. Mnogi so za demokracijo in svobodo, ki smo ju končno doživeli, veliko pretrpeli ali celo dali življenje. Iskreno smo hvaležni vsem, ki so kakor koli prispevali, da smo dočakali ta dan. Z doseženim mednarodnim priznanjem smo obrnili stran narodove zgodovine. Pred nami je zahtevna prihodnost. Od nas vseh terja medsebojno spoštovanje, kulturni dialog, odprtost in razumevanje, slogo in pošteno sodelovanje. Mednarodno priznana slovenska država bo imela svoj pomen predvsem tedaj, če bo pospeševala ne le svojo gospodarsko in politično uveljavljanje, temveč tudi duhovno blaginjo, kulturni, moralni in verski napredek vseh naših državljanov.«

Celotno poročilo ob obletnici priznanja samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije s strani Svetega sedeža ter prispevek ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika si preberite na tej povezavi.


Preberite še:
- Simpozij ob 100-letnici rojstva nadškofa Šuštarja
- Nadškof Alojzij Šuštar, 100-letnica rojstva [knjiga]

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh