Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obnovljena je najljubša Marijina ikona v Rimu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 01. 2018 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obnovljena je najljubša Marijina ikona v Rimu

Papež bo v nedeljo na praznik »Rešiteljice rimskega ljudstva« maševal v baziliki Marije Velike.

Že nekaj stoletij je ikona Salus Populi Romani (Rešiteljica rimskega ljudstva) v baziliki Marije Velike najljubša Marijina podoba Rimljanov. Kot so ta teden sporočili z uprave bazilike, se ikona zdaj obnovljena vrača na svoje mesto. Strokovnjaki iz Vatikanskih muzejev so v temeljitem postopku obnove osvežili izvirne barve, ki so jih prekrivali sloji laka, preslikav in voska, da bodo spet žarele v nekdanjem sijaju.



Marijino ikono goreče časti tudi papež Frančišek. Pred vsakim potovanjem v tujino pred njo moli in se ji po vrnitvi zahvali za srečno pot. Po izvolitvi na papeški položaj marca 2013 je »Rešiteljici rimskega ljudstva« namenil svoj prvi obisk zunaj Vatikana, odtlej se je v baziliki Marije Velike ustavil še 57-krat, nazadnje minuli ponedeljek, ko se je vrnil z apostolskega obiska v Čilu in Peruju.



Vsako zadnjo nedeljo v januarju Rimljani obhajajo praznik prenosa Marijine podobe. Ob tej priložnosti bo sveti oče v nedeljo obhajal evharistično slavje v baziliki Marije Velike, kar bo njegov 59. obisk svete podobe.

Po izročilu naj bi upodobitev Matere Božje v naročju z Jezusom, ki blagoslavlja, nastala v Jeruzalemu, v Rim pa naj bi prišla med pontifikatom Siksta III. (432-440), kot je v prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano zapisala direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta. Novejše umetnostnozgodovinske in kemijske preiskave pa kažejo, da je ikona nastala med 11. in 13. Stoletjem, po vzoru starejših grških Marijinih upodobitev.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons / Aleteia

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh