Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obnovljene orgle na Kopanju

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 17. 12. 2018 / 10:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2018 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obnovljene orgle na Kopanju

V nedeljo, 16. decembra, je nadškof Stanislav Zore v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Kopanju blagoslovil obnovljene orgle.

Obnovljene orgle je blagoslovil nadškof Stanislav Zore.

V nedeljo, 16. decembra, je nadškof Stanislav Zore v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Kopanju blagoslovil obnovljene orgle.

Prve orgle so v župnijskih inventarjih omenjene leta 1836. Bile so majhne in ni znano, kdo jih je naredil. Leta 1848 je kaplan Anton Šafer dal narediti nove orgle.

Izdelal jih je orglarski mojster Peter Rumpel iz Kamnika. Tudi te orgle so bile zelo majhne in kupila jih božjepotna cerkev sv. Lucije na Dolah pri Polici, a se niso ohranile.



Leta 1900 je dal župnik Franc Avguštin narediti nove orgle, ki sta jih izdelala brata Ivan in Ignacij Zupan iz Kamne Gorice. Bile so solidno delo z desetimi pojočimi in s petimi pomožnimi registri in enim manualom.

Te orgle so zgorele ob požigu cerkve februarja 1944, ko so cerkev bombardirala partizanska letala.

Orgle je leta 1887 za kapelo Marijanišča naredil Franc Goršič

Leta 1948 je dobila cerkev zelo kakovostne orgle iz kapele Marijanišča v Ljubljani, ki jih je leta 1887 naredil znani orglarski mojster Franc Goršič. Takrat so morali kapelo v Marijanišču izprazniti.

Orglarski mojster Franc Jenko iz Šentvida nad Ljubljano jih je v Ljubljani razdrl in domači vozniki so jih prepeljali na Kopanj, kjer jih je Jenko namestil. Imajo dvanajst registrov in lepe glasove.

V Marijanišču so orgle služile za bogoslužje in za vajo mladih organistov ves čas življenja ustanove. Orgle so zelo hvalili po lepoti in milini registrov.

Lepo orgelsko omaro je v slogu kapelinega oltarja narisal in naredil Janez Vurnik iz Radovljice. Ko so bile orgle še v Marijanišču, jim je Jenko po pnevmatičnem sistemu dodal še tri registre.

Ob premestitvi na Kopanj je Jenko vse piščali tudi nekoliko ojačal in sestavljenemu Goršičevemu registru dodal še 30 malih piščali. Goršičeve orgle imajo 459 cinastih in lesenih piščali, Jenko pa je orglam dodal še 222 piščali pretežno iz cinka. Tako imajo skupaj 681 piščali.

Jeseni 1993 je Jenko orgle obnovil. Vse piščali so odpeljali v delavnico, jih popravili in impregnirali.

Orgle so prispodoba za življenje

Leta 2016 je Branko Košir iz Sodražice pri orglah zamenjal dotrajani električni ventilator, jeseni 2018 pa jih je celovito in sistematično obnovil. Igralnik je v celoti razdrl, obnovil mehaniko in klaviature. Na pedalu je izdelal nove stopalke po Goršičevem vzoru.

Obnovil in uravnal je tonsko in registrsko trakturo na vseh Goršičevih kot tudi na Jenkovi pnevmatski sapnici. Omaro je očistil in dodatno impregniral. Piščali in piščalne deske je odpeljal in jih obnovil v domači delavnici.

Lesene dele in piščali je dodatno zaščitil proti lesnim zajedalcem. Sapnice in meh je obnovil v cerkvi. Vse registre je po sestavljanju na novo uglasil.

Pri tem je ohranil izvirno uglasitev in tonsko višino (435 Hz), ki je bila značilna takrat, ko je Goršič orgle izdelal. Nekdo je dejal, da so orgle prispodoba za življenje.

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh