Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obredi velikega petka prvič tudi na kubanski televiziji

Objava: 10. 04. 2012 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obredi velikega petka prvič tudi na kubanski televiziji

Prvič od šestdesetih let prejšnjega stoletja so na Kubi veliki petek obhajali kot državni praznik; skromna udeležba vernikov pri obredih.

Prvič po več kot petdesetih letih so na Kubi letošnji veliki petek obhajali kot državni praznik. Državna televizija je prenašala obredje velikega petka iz havanske stolnice, nagovoru kardinala Jaimeja Ortege so verniki lahko v živo prisluhnili na izobraževalnem kanalu ‘Educacion 1’. V stolnici se je obredov udeležilo precej skromno število vernikov, med njimi precej turistov, po navedbah medijev pa je bila navzoča tudi Berta Soler, voditeljica skupine ‘Dame v belem’, ki se bori za spoštovanje človekovih pravic kubanskih državljanov.

Kardinal Ortega je v svojem nagovoru vernike pozval k odpuščanju in spravi. Brez odpuščanja namreč ne more biti ne zdravih medčloveških odnosov ne družinskega sožitja ali pa sprave med različnimi družbenimi skupinami. Poleg kardinalovega nagovora je kubanska televizija tokrat prenašala tudi križev pot papeža Benedikta XVI. v rimskem Koloseju.

Predsednik kubanske vlade Raul Castro je veliki petek razglasil za državni praznik na osebno prošnjo papeža Benedikta XVI. med njegovim obiskom na Kubi konec letošnjega marca. Odlok je zaenkrat veljal le za letošnji veliki petek, kasneje pa bo ministrski svet v Havani odločal tudi tem, ali naj velja tudi v prihodnje. Veliki petek so na Kubi kot državni praznik ukinili v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Novost letošnjega velikega petka na Kubi je bila tudi javna procesija križevega pota, ki je po navedbah havanske nadškofije vodila od stolnice skozi zgodovinsk središče prestolnice do približno kilometer oddaljenega svetišča ‘Cristo del Buen Viaje’. Procesije se je udeležilo okoli štiristo vernikov.

Na fotografiji: havanska stolnica (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh